De senaste fyra åren förskräcker. Vi måste ändra kurs. Valrörelsen har i mycket handlat om enskildheter, men i grunden kokar det ner till i vilken riktning vi vill att landet ska utvecklas.

Miljarder hit och miljarder dit. Visst är budgetsatsningar viktiga. Men partierna har reducerat budgetarna till markörer, att ge något till alla, snarare än för att peka ut de stora dragen.

Försvars- och säkerhetspolitik har hamnat i skym undan, men det beror glädjande nog på att de flesta partier vill satsa mer på nationens säkerhet. Där kan vi tala om att peka ut en ny riktning.

Det hade varit bra om partierna lika tydligt talat om inriktningen på andra områden.

När det gäller sjukvård och omsorg, liksom lag och ordning, vill alla ha fler sjuksköterskor och poliser, men i verkligheten flyr dessa yrkesgrupper bort till andra arbetsgivare, som visar större respekt för sina anställda.

Här sänker politikerna sitt förtroende genom att inte kunna styra och leda inom de områden som helt ligger inom politikens domän. Det handlar inte främst om miljardbelopp, utan om bristen på långsiktigt ledarskap. I dag präglas dessa verksamheter av kaos. Hur ska verksamheter som är så beroende av politiken ledas, så att sjuksköterskor och poliser vill stanna i sina yrken? Om detta har vi inte haft någon klargörande diskussion.

En annan iakttagelse är att valrörelsen i hög grad har präglats av att man pratar om politiska motståndare, istället för med dem. Det har lett till en tilltagande demonisering av ”de andra”.

Det försvårar möjligheterna att föra en saklig politisk debatt. Vi såg ett tydligt exempel under fredagens partiledardebatt då SVT:s ansvarige utgivare tolkade om Jimmie Åkessons uttalande till något annat. Det är typiskt för en miljö där man demoniserar motståndare.

Så här går det till.

Åkesson sa:
– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb.

SVT-chefen ”hörde” något annat, något extremt:
– Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar.

Men det var hennes hjärnspöken som hörde detta, hon hade en förutfattad uppfattning om vad Åkesson står för, och hörde det hon inbillat sig att Åkesson står för. Det visas av att hon på Facebook ”gillat” hatfyllda inlägg mot Sverigedemokraterna, något som Expressen avslöjade igår.

Så här har hela valrörelsen fungerat. Många liberaler och vänsteraktivister hör något annat än det Sverigedemokraterna faktiskt säger. Man förvanskar och förvrider. Jag anser att det är symptom på att man demoniserar sina motståndare, gör dem mycket, mycket farligare och värre än de är.

Den här psykologiska effekten omöjliggör en saklig diskussion.

Ett skäl till att motståndare demoniseras, är att de vill något annat än man själv i en fråga man tycker är viktig. Liberaler och vänsteraktivister vill slå vakt om fri invandring, som vi i praktiken haft under många år, men som väljarkåren aldrig röstat för.

De som vill ha öppna gränser har aldrig vågat ställa frågan rakt ut till svenska folket: ska vi inte ha öppna gränser? Skälet är att man vet att svaret skulle bli ett rungande nej av mellan 60 och 80 procent av väljarna.

Istället har man i officiella sammanhang sagt att vi har reglerad invandring, men i praktiken har man gjort allt för att också de som fått ett nej ska få stanna. Sjukvård erbjuds ”papperslösa” med bättre villkor än svenska pensionärer. Man har gjort allt för att få alla att stanna. Det är i praktiken fri invandring.

Och så kommer Sverigedemokraterna, som menar allvar med att begränsa invandringen. Hela det bedrägliga upplägget, som de borgerliga med M i spetsen varit med på, blir nu ifrågasatt.

Eftersom man inte kan ta en saklig diskussion, eftersom man för en inofficiell politik i strid med det man säger till väljarna, blir strategin istället att på ett psykologiskt plan demonisera Sverigedemokraterna. De hotar den fria invandringen. Men det kan man inte säga. Istället säger man att detta parti är ondskefullt.

Jag är så innerligt trött på denna förljugna politiska debatt. Låt oss idag rösta så att vi spräcker bubblan av förljugenhet. Då kan vi få en diskussion om hur vi slår vakt om allt det som Sverige är bra på, och sätter stopp för den förstörelse som pågår av detta samhälle som varit ett av de mest trygga, välmående och framgångsrika i världshistorien.