Enligt kommunen ska valambassadörer få fler att rösta. Man använder hashtaggen #klartjagskarösta i kampanjen mot invånarna. Men nu visar det sig att aktiv S-politiker opererar som valambassadör.

Instruktionerna är tydliga. Det handlar om att få fler att delta i valet, inte om att propagera om det politiska innehållet.

– Det vi fokuserade på helt och hållet var att de absolut inte ska prata politik, säger Saier Yousef, valledare i Borås.

Men en valambassadör är Hawalul Hassan som sitter i förskolenämnden för Socialdemokraterna. Hon säger att ingen frågat om hennes politiska engagemang när hon fick uppdraget.

– Det här är faktiskt väldigt olyckligt. Det måste ha blivit ett språkligt missförstånd någonstans, säger Yousef till BT.

Efter att Borås Tidning ställt frågor om Hawalul Hassan valde kommunen att ta bort reklamen med henne som fanns i stort format både i stadshusets entré och i Norrbyhuset. På måndagseftermiddagen gick Borås stad också ut med information på kommunens hemsida. Här framgår att kommunen har missat att göra en förhandskontroll och att hon nu lyfts bort från kampanjmaterialet och inte längre kommer agera valambassadör.