Kändisar lever i sina skyddade bubblor. Den tid då kändisar kunde plocka godhetspoäng genom att hålla floskelfyllda predikningar är över. De saknar kunskaper om den tilltagande islamisering som förvandlar vårt land till något annat.

Den 22 september 2015 skrev sångerskan Malena Ernman tvärsäkert på Facebook att det där med jihadister i flyktingströmmarna bara var en myt och att det är viktigt att ”vi rustar oss mot myterna”.

Sen smällde bomberna. Det som Ernman kallade myt var alltså verklighet. Jag tycker att vi ska rusta oss mot jihadisterna. Och om vi ska rusta oss mot myter så är det den farliga myten om att alla som söker asyl i Sverige är flyktingar som flyr för sina liv och som inget hellre vill än att bli svenskar. Man ska vara vaksam.

Vad visste egentligen Ernman om jihadister bland asylsökare? Hade hon gjort någon research? Hur kommer det sig att hon kunde uttala sig så tvärsäkert? Hon gick bara på känsla. Och hennes känsla ledde henne fel. Men kanske kände hon sig god. Och hon fick beröm. Det vill artister ha.

För mig som varit muslim och som umgåtts mycket med muslimer med invandrarbakgrund i Sveriges moskéer är det självklart att alla som söker asyl här inte vill oss väl. Det finns mycket hat mot västvärlden.

Men Ernmans kommentar handlar inte bara om känslor – utan också om okunskap. Man lever i en skyddad bubbla och har inte så mycket kontakt med Det Nya Sverige som växer fram i Rinkeby och Rosengård.

En annan kändis som känner mycket – och inte verkar veta så mycket – är Joel Kinnaman. Han är väl ingen toppskådis, men jag diggar honom. Hans roll som Johan ”JW” Westlund i Snabba Cash och som Frank Wagner i Johan Falk-serien som väckte minnen från klassiker som Stockholmsnatt (1987) och Sökarna (1993). Kinnaman gick vidare och gjorde karriär i Hollywood med filmer som The Killing, Safe House och Robocop.

Men hur mycket sympati jag än haft för honom, så blev jag besviken när jag såg Kinnamans videoklipp om det kommande svenska valet. Han sitter där i sitt fina hus i Amerika och varnar vanliga svenskar för att det blåser vindar som håller på att ”ta landet åt helt fel håll”.

Men landet har gått åt fel håll länge nu. Det är bara titta på hur det ser ut i så kallade utanförskapsområden som Rinkeby och Rosengård eller i Gottsunda utanför Uppsala där jag själv har bott i tretton år. Under alla år som politikerna pratat om integration, så har situationen bara förvärrats. Någon gång måste man fatta att integration och massinvandring inte går ihop. Integration kan bara fungera med en rimlig, förnuftig och ansvarsfull invandringspolitik.

Med Kinnaman sitter i Amerika och oroar sig över vindar som blåser fel, så oroar sig många vanliga svenskar för hur den ansvarsfulla invandringspolitiken, bristen på integration och den tilltagande islamiseringen förvandlar vårt land till något annat.

Hundratals unga muslimer har rest från Sveriges invandrartäta förorter för att ansluta sig till världens värsta islamistiska terrorgrupp – Islamiska Staten (IS). Hur många sympatisörer finns det kring var och en av dessa? Kinnaman har inte kommenterat islamiseringen med ett enda ord, därför har jag svårt att ta hans oro över Sveriges framtid på allvar. I klippet säger han att vi måste lära oss av historien. Ja, men vi kan börja med samtiden. Runtom i världen ser vi vad extrem islamism gör med samhällen.

Gängkriminaliteten i verklighetens Sverige ser inte ut som i Johan Falk-filmerna. En stor del av de som bränner bilar, langar knark, rånar och skjuter på varandra har bakgrund i Afrika och Mellanöstern. De är antingen första eller andra generationens invandrare. Det måste även en sådan som jag som själv har invandrarbakgrund kunna erkänna. En gängledare som Seth Rydell i Johan Falk-världen är väldigt sällsynt i den verkliga världen.

Det Kinnaman gör genom sitt ogenomtänkta utspel är att han riskerar att förlora fans. Året är inte längre 2014 då kändisar kunde plocka godhetspoäng genom att hålla floskelfyllda predikningar. För det är många vanliga svenskar som oroas över den islamiska extremismen och otryggheten som blivit en följd av den ansvarslösa invandringspolitiken, särskilt de som bor mitt i de områden som ”de goda” politikerna har skapat med sin kortsiktiga politik. Är det dem Kinnaman vill att vi ska belöna med våra röster?

År 2016 lovade Kinnaman att han skulle flytta till Sverige om Trump vann valet. Han bor fortfarande kvar i Amerika.