VALET 2018. – Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Man ska rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Det säger imamen i Alby moské till muslimerna på fredagsbönen, kort före valet.

Imamen talar om vad muslimerna ska rösta på under fredagsbönen i Alby moské, Stockholm, bara dagar före valet. SVT:s Uppdrag gransknings redaktion har gjort en uppföljning på sitt avslöjande om de köpta muslimska rösterna. Nu går man med in en moské och gör en dold ljudupptagning på imamens valpåverkan.

– Vi väljer rätt valsedel. Inte Sverigedemokraternas, det är ett rasistiskt parti, varnar imamen.

Därefter vägleder han de muslimska männen till hur de ska rösta:

– Man ska rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Tänk på det och gör inte samma misstag som förra gången, säger han.

Köper röster för moské
Det var strax före valet som skandalen med försöket att köpa röster avslöjades i Botkyrka av Uppdrag granskning. Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka, Ali Khalil, försökte sälja 3 000 röster till Moderaterna i utbyte mot ett bygglov för en ny moské. Moderaterna i Botkyrka tackade nej och uppgavs vara chockade av det misstänkta korruptionsförsöket. Kalil har fått lämna sina uppdrag.

Anmält
Detta har nu polisanmälts. Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, bekräftar att Åklagarmyndigheten fått in en anmälan.

– Den ligger på mitt skrivbord och under veckan kommer jag ta ställning till om det ska leda till en utredning eller inte. Det är, skulle jag våga påstå, en ny företeelse och kräver lite överväganden, säger han till SVT.

Riksenheten för korruption har hittills fått in ett 20-tal anmälningar om misstänkt valfusk.

Passivt agerande
Klanröstning, eller familjeröstning, där männen följer med in i valbåset och ser till att kvinnorna röstar rätt – medan valförrättare tittar åt andra hållet, har även uppmärksammats av utländska valövervakare. Amanda Valentin, biträdande generalsekreterare för Silc och huvudansvarig för insatsen, säger till SVT:

– Ett av problemen var att många valförrättare agerade passivt när flera personer gick bakom skärmarna samtidigt.

Köpta röster, påverkan och klanröstning. Genom denna korruption tog Socialdemokraterna storslam i förorterna. Lägg till muslimska röster från återflyttade invandrare. Hur stor del av S och MP:s röster, men även partier som L och C, innefattas av sådan korruption?