Det är en världsnyhet att Sveriges statsminister avsatts. Flera utländska medier skriver om det spända läget i svensk politik – och många nämner SD som den stora vågmästaren.

Att statsminister Stefan Löfven förlorade tisdagens förtroendeomröstning är en stor nyhet även utomlands.

”Oppositionsledaren för center-högerpartiet i Sverige, Ulf Kristersson, krävde att de socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven avgick efter det val som gav nästan dött lopp mellan hans allianskoalition och centervänster regeringen”, skriver Reuters.

”Sveriges statsminister har blivit av med sin position efter att ha förlorat förtroendeomröstning på tisdagen, då landet har hamnat i en parlamentarisk situation utan klara majoriteter och med ett ökat stöd för ett nationellt parti”, skriver Daily Telegraph

BBC skriver att Stefan Löfven (S) förlorade riksdagens förtroendeomröstning under tisdagen och nu är en expeditionsministär.
BBC beskriver hur migrationskritiska Sverigedemokraterna var den avgörande faktorn i ett annars delat parlament.

Amerikanska CNN lyfter att Sveriges center-vänster regering förlorat förtroendeomröstning och att landet hamnar i en ännu djupare politiskt soppa.

”Moderaterna är största parti i en center-höger allians men, liksom den avgående Socialdemokratiskt ledda regeringen, saknar parlamentarisk majoritet. Det ger stor makt till det populistiska Sverigedemokraterna, det tredje största partiet i parlamentet, som signalerat att man är öppen för att samarbeta med center-högerblocket. Medan några inom Moderaterna har visat öppenhet för det har andra av Ulf Kristerssons mindre samarbetspartier vägrat att ingå i ett sådant samarbete”, skriver Irish Times.