”Vallokalerna har öppnat i Sverige efter en het valkampanj fokuserad på migration”, skriver CNN. Också andra internationella medier skriver om Sverige idag.

”Som en nation som välkomnade flyktingar i stort antal, har migrationen blivit den heta frågan i Sverige… Det invandringskritiska Sverigedemokraterna har kapitaliserat på de spänningar som vuxit i takt med inflödet av migranter, och har redan kunnat tillgodogöra sig en dramatisk ökning av väljarstödet, enligt opinionsmätningar”, skriver CNN.

Wall Street Journal har talat med en väljare.

”Håkan Spännar, 54-årig kiropraktor, röstade denna söndag på Sverigedemokraterna och lyfter fram kriminalitet, trygghet och social välfärd som hans viktigaste valfrågor. Han har tidigare röstat på Moderaterna, men säger att han beslutade byta parti denna gång, delvis för att få de stora partierna att vakna.

– De andra partierna bara pratar, och jag tror att Jimmie Åkesson säger vissa sanningar. De är inte heller perfekta, och jag stödjer ingen form av rasism, säger herr Spännar.

Han räknar med en stor framgång för Sverigedemokraterna, och skulle inte bli förvånad om de blir det största partiet.

– Många är lite rädda för att säga att det röstar på dem, men jag tror de är lite mer modiga och står upp för vad de tror på idag.”

Förväntas ta riksdagen med storm
”Jimmie Åkesson riktade en förödande attack mot landets migrationspolitik i den sista TV-debatten inför dagens riksdagsval, och fick mothugg från de andra partiledarna. Idag har Sverigedemokraterna 49 av de 349 mandat som står på spel i svenska parlamentet. Partiet förväntas ta parlamentet med storm i söndagens val, då svenska väljare går till valurnorna”, skriver Daily Express.

BBC har talat med Stefan Löfven och Jimmie Åkesson.

”Det migrationskritiska Sverigedemokraterna förväntas vinna omkring 20 procent av rösterna och bli näst största parti i parlamentet. Statsminister Löfven säger att en röst på detta parti är ”farligt” och ”kontraproduktivt”. Han säger att ”det vore som att släcka eld med alkohol”.

Migrationen har varit i centrum för valrörelsen. Det nationalistiska SD fördubblade sina platser i valet 2014 och kan fördubbla dem igen i dagens val. Inför valdagen sa Jimmie Åkesson att Sverige har blivit ”ett extremt land på många sätt, inte minst när det kommer till migration”, och att hans plan för att ta emot färre migranter skulle betraktas som ”normal politik i resten av Europa”.

Katastrofval
”Svenska etablissemang förbereder sig för ett valresultat som bestraffar dem, medan ett nationalistiskt parti vinner stort”, skriver Bloomberg.

”De två traditionella politiska blocken är jämnstora men kommer att vara långt ifrån att vinna majoritet, medan antimigrationspartiet Sverigedemokraterna vinner nya väljare. Regerande Socialdemokraterna kan lida det största valnederlaget någonsin, medan det största oppositionspartiet Moderaterna också kan få se sig falla tillbaka i väljarstöd.

– Socialdemokraterna ser ut att gå mot ett katastrofval, säger Torbjörn Sjöström, chef på opinionsinstitutet Novus.”

I Washington Post skriver statsvetarprofessor Jennifer Fitzgerald:

”När valutfallet närmar sig känner supporters till det populistiska, migrationskritiska och EU-kritiska partiet vind i ryggen. Partiets kritiker är nervösa. Den moderna trenden med ökad radikalism är inte specifik för Sverige, men valet i Sverige reser den stora frågan: Varför växer dessa partier i avancerade demokratier?

Oro över migrationen och dess följder för ekonomi, kultur och trygghet har i ökad utsträckning smugit sig in i väljarkårens beslutsfattande. Tydligt migrationsmotstånd gör dessa nya partier attraktiva för de väljare som känner oro. Akademisk forskning finner förklaringen till framväxten av utmanarpartier i komplexa sociala, ekonomiska och psykologiska trender och processer.”