När SD fällde S-budget i Gävle 2015 tog de borgerliga över för första gången på hundra år i kommunen. Men man hade svårt att finna metoder att respektera SD:s väljare. Därför har läget blivit kaotiskt, något som SD beskyllts för i medierna. Väljarna ser det inte så.

Väljarna har belönat Sverigedemokraterna i Gävle, och bestraffat de gamla blocken som inte har velat samtala eller interagera med den nya partiet.

Valsegrare i Gävle är Sverigedemokraterna som går framåt med 4,3 procentenheter till 17,3 procent av gävlebornas röster. Man får 3 nya mandat, totalt 11 av 65 mandat, och har förstärkt sin vågmästarroll. Samtidigt har allianspartierna backat 3 mandat till 24 mandat och de rödgröna står stilla på 30 mandat.

Att Moderaterna inte haft bättre kontroll på kommunen när man äntligen fick ta makten har straffat sig. Väljarna lägger skulden för strulet i kommunen på Moderaterna. Det är svårt att tolka valresultatet på något annat sätt.