VALET 2018. Hur mycket har SD:s resultat påverkats utifrån, frågar sig många idag. Valsedlarna har placerats fel eller gömts undan. Hur många tvekade att ta SD:s valsedlar inför alla andra i grannskapet, när de ligger öppet eller till och med på ett annat bord, när stigmatiseringen är så stark?

Det har varit en historiskt smutsig valrörelse. SD-medarbetare har utsatts för hot och våld. Partiet har haft media mot sig. ”Neutrala” public service ”tog avstånd” från Jimmie Åkessons uttalanden i en debatt, bara dagar före valet. Många incidenter har också rapporterats både inför valet och i vallokalerna. SD:s resultat på 17,6 procent var mycket lägre än förväntat i opinionsmätningar, där man ibland hade upp till tio procent högre.

”Odemokratiskt val”
Den danske politikern och valobservatören från OSSE-delegationen, Michael Aastrup Jensen, riktade hård kritik mot det svenska valsystemet under gårdagen. Han syftar främst på att valsedlarna ligger öppet och som han inte menar garanterar valhemligheten.

– Under alla valobservationer jag har varit på har jag aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska, säger han.

– Det är långt ifrån europeisk standard, säger han och kommer ta upp frågan på nästa möte i Europarådet.

”Fullt kaos”
Trollhättans SD-ordförande Lasse Henriksen vittnar om att det var ”fullt kaos” vid vallokalerna.

– SD:s sedlar låg på ett annat bord, medan de andras stod i ställ. På andra ställen låg de huller om buller. Ska det se ut så här? frågade jag valnämnden. Det står tydligt att alla ska exponeras på samma sätt.

De fick gå ut och ändra och justera efter att han sagt åt dem.

– Dessutom var socialdemokrater inne i vallokalen med banderoller och delade ut valsedlar till väljare.

Sammanlagt gjorde Lasse Henriksen sju anmälningar till valnämnden under kvällen.

Annat bord
En väljare, Eva Havlova, berättar om en vallokal i Västerås där också SD:s valsedlar placerats på ett eget bord, skilda från alla andra partiers sedlar. Hon och hennes man fick säga till på skarpen flera gånger för att få röstmottagarna att göra något åt saken.

Valsedlar fattades
I Göteborg fattades SD-valsedlar i vallokalen på Annedalsskolan. I flera timmar efter att lokalen öppnade klockan 08:00 kunde de som kom dit inte rösta på SD. ”Extremt allvarligt”, kommenterar Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg till SVT.

Först efter att personer larmat till valchefen plockade valfunktionärerna fram de undangömda SD-valsedlarna.

På sociala medier har även en rad andra användare dokumenterat misstänkt valfusk från olika platser. Flera fall av gömda eller bortplockade valsedlar och andra felaktigheter rapporteras bland annat av Nya Dagbladet.

Familjeröstning
Det finns även vittnesmål om att man i invandrartäta förorter är flera personer samtidigt i röstbåsen. Och att valförättarna inte bryr sig om att förhindra detta. Bland annat skriver Markus Allard om det på Facebook.

Mycket mer kommer sannolikt att komma fram de närmaste dagarna.

Hot och våld
Många hotfulla händelser har också rapporterats under valrörelsen, bland annat blev två 16-åriga SD-valarbetare misshandlade av ett invandrargäng.

På valdagen hotades två valarbetare vid en vallokal utanför Ösmo av två unga män. De kallades ”jävla rasister” och ”horungar”, samt ”blev hotade med att de skulle stampa på våra huvuden och mörda oss”. Företrädare för andra partier fick rycka in och skydda SD:arna. ”Jag är själv gravid så jag blev väldigt rädd för att han skulle få för sig att slå mig i magen”, säger Emilia Orpana, ordförande för SD i Nynäshamn.