Den nyvalde riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP) har givit stöd till grova personpåhopp. Men hon tycks få stanna. Det är ett ämne som diskuteras i pod från tidskriften Kvartals veckopanel där Dick Erixon medverkar.

Måttstockarna är olika i politiken. När en Sverigedemokrat säger något olämpligt blir det förstasidesnyheter och partiet vidtar snabba åtgärder för att utesluta personen. Men när en miljöpartist hävdar att det var ”det bästa jag sett på länge” och delar en Facebook-video där journalisten Joakim Lamotte kallas för ”skadedjur”, ”kukhuvud”, ”parasit”, ”äckel” och blandar in hans barn i påhoppet, då är det okej.

Den första kommentaren från Leila Ali Elmi när hon fick fråga om sitt beröm för attacken på Lamotte var, ”so what, det var ett intressant inlägg”. Först när partiet förstod hur allvarligt detta var, ändrar hon sig. Hon vägrar ställa upp på intevju med SVT, men skriver i mejl att hon nu ”ångrar” att hon delat inlägget.

Att ändra sitt budskap efter hand är inget tecken på rakhet och ärlighet. I panelen efterlystes översättning på allt det Elmi sagt på somaliska under valrörelsen. Det är inte demokratiskt att vi inte får veta vad politiker i svenska val säger.

Thomas Gür, som är översättare av turkiska språket, kunde konstatera att när det gällde en annan miljöpartist, bostadsminister Mehmet Kaplan, framförde han på turkiska ibland andra politiska budskap än på svenska.

Detta och annat diskuteras i panelen som består av David Eberhard, överläkare i psykiatri, Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO och socialdemokratisk debattör och Dick Erixon, chefredaktör för socialkonservativa Samtiden (SD). Programledare: Staffan Dopping och bisittare Thomas Gür, en av Kvartals grundare.

Finns att lyssna på här: Veckopanel v38.