TVÅNGSGIFTE. Barn- och tvångsgiftemål är ett växande problem i Sverige. Det är förbjudet, men varje sommarlov tvingas eller luras flickor att resa utomlands för att gifta sig med äldre män.  Övergreppen uppmärksammas av SVT.

– Man ser att orossamtalen har ökat varje år, säger Negin Amirekhtiar, sakkunnig vid nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Mörkertalet är förmodligen stort och hur många som har utsatts är svårt att veta. Det som är klart är att allt fler ber nu om hjälp med att förhindra tvångsäktenskap.

2014 öppnade Nationella stödlinjen för hedersförtryck på länsstyrelsen i Östergötland. Sedan dess har linjen registrerat samtal om 101 barn och unga som blivit bortgifta. Under 2018 har minst 130 orossamtal rört barn- och tvångsäktenskap. Varje år ökat antalet sådana samtal.

Räddat tre flickor
Organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, har i år räddat tre flickor från tvångsäktenskap  och arbetar just nu med ytterligare tre. Totalt har GAPF varit i kontakt med 19 drabbade flickor och barn.

Sabina Landstedt som arbetar i organisationen, uppger att många fler luras iväg av sina föräldrar under sommarlovet till sitt hemland, eller till ett land där familjen har släktingar

– De åker dit med familjen och sedan är det nästan alltid så att familjen kommer hem igen, men utan flickorna. Föräldrarna sätter utreseförbud på passet för att begränsa möjligheten för flickorna att ta sig hem igen, säger hon.

Skyddat boende
Enligt Landstedt är det bästa sättet att hjälpa dessa barn att se till att de placeras på ett skyddat boende och inte i familjehem, där de är enklare att hitta. Barnen måste skyddas från sina familjer och där måste socialtjänsten göt ett bättre arbete

Hon uppger att det tyvärr förekommer allt för många fall där barn inte omhändertas trots att de bevisligen kontrolleras i sin vardag. Det kan handla om direkta hot, begränsningar, eller fysiskt och psykiskt våld. Det är sådant som ryms i begreppet hedersrelaterat våld.

Straffet för äktenskapstvång är högst fyra års fängelse. Lagen tillkom 2014.