MALMÖ. När anhöriga kom till familjegraven på Malmö kyrkogård var fyra metallringar och en stjärna bortknackade från gravstenen. – Familjen är väldigt upprörd, säger personen som drabbats.
Det var i förra veckan som det upptäcktes, vid ett besök vid familjegraven på Malmö kyrkogård, som ligger nära Rosengård.
På flera andra gravar i samma sektion har samma sorts stölder skett.
– Ringar, kors och stjärnor av metall har ryckts bort, berättar den drabbade mannen till Samtiden.
Gravstölderna och gravskändningen – som det rubriceras – på Malmös kyrkogårdar har blivit många på sistone. Att stjäla kors och inskriptioner i metall från gravstenarna är ett straffbart brott mot griftefriden. På Östra kyrkogården i Malmö finns snart inte ett enda kors kvar på gravstenarna, rapporterade SVT i maj. Tjuvarna har plockat bort de flesta korsen av metall och även små bokstäver knackas bort. 
Flera stora och betydande utsmyckningar har sedan tidigare stulits från Östra kyrkogårdens gravplatser. Enligt kyrkogårdsförvaltningen har stölderna ökat i år och nu ger sig kyrkogårdstjuvarna även på mindre gravstensdetaljer som symboler och siffror.
Mannen som utsatts har hört samma sak av flera andra.
– Vi talade med flera ansvariga på kyrkogården och alla säger att det här är väldigt vanligt. Det händer i hela Skåne, säger han.
Han har ingen klar teori om vad som kan vara orsaken.
– Det kan vara öststatsligor som stjäl för metallens värde. Eller så kan tanken vara att förnedra kristna.
Även att vandalisera kors och andra kristna symboler har förekommit i allt större utsträckning de senaste åren. På Östra Kyrkogården i Malmö chockades anhöriga och kyrkogårdspersonal av förstörelsen som mötte dem i maj i år; uppdragna blommor och förstörda gravstenar. Det har tagit en omfattning som är utan all vett och sans, skriver Sydsvenskan.
Östra kyrkogården har plundrats mest, vilket polisen tror beror på att det är en stor kyrkogård utanför stan som inte är ordentligt upplyst nattetid.
Vandalisera och stjäla
Det har även stulits mycket koppar och andra metaller från kyrkor, järnvägen, skrotupplag, och andra företag. Bland annat från tak, stuprör, kablar och åskledare. Dessutom alltså namnplattor, kors, inskriptioner och andra utsmyckningar på gravstenar.
Förra året stals namnplattor i mässing från gravstenar för hundratusentals kronor tillsammans med tiotals meter åskledare i koppar  på en kyrka i Sjöbo.

Rånar äldre
Det har även varit rån i minneslunden och ensamstående äldre drar sig numera för ett besök vid graven. 

Mannen vars familjegrav skändats säger också att han hört från flera att äldre inte ens vågar gå ensamma till kyrkogården längre.
– Det har varit flera rån och de vågar inte gå hit längre.
Det är tydligt att situationen har förvärrats. I en artikel från 2008, skriver GP att gravskändningar var ovanliga.