Den gamle statsministern Göran Persson (S) har intervjuats i Expressen-TV. Den förda migrationspolitiken var ”orealistisk” och har misslyckats på två sätt, sa han.

Det är när förre statsministern Göran Persson intervjuas av Niklas Svensson i Expressen-TV:s ”Bara Politik” som han riktar förödande kritik mot de två senaste regeringarnas sätt att agera i migrationspolitiken (se video här, 17 min in i bandet).

– Migrationspolitiken har misslyckats på två sätt, säger Persson.

– För det första. Man släppte loss en migrationsvåg som inte var praktiskt möjligt för Sverige att ta ansvar för. Det gjordes med vällovliga argument om medmänsklighet och solidaritet. Jag har ingenting att säga om den typen av argumentation. Men den fungerande inte i praktiken och har skapat ett svårt läge i kommunerna.

– När man väl lagt om den politiken, då kommer det andra problemet. Att man inte försvarar en rimlig immigration till Sverige. Tänk så många människor som arbetar i vårt land som kommer från andra länder.

– Samtidigt som vi tar avstånd från den orealistiska politiken måste vi orka förklara att Sverige mår väl av en invandring där människor kommer i arbete, menar Göran Persson.

Hade vi en orealistisk invandringspolitik fram till 2015, frågar Svensson.

– Det är klart vi hade!

– Vi tog emot flest i hela Europa i relation till vår befolkning. Det går inte att svälja.

– Och det gör att många kommuner under lång tid har en situation där människor är öppet arbetslösa, har svårt att komma in på arbetsmarknaden, har svårt att hitta bostäder, där man också får spänningar i skolor där man har svårt att hitta lärare.

– Det blev för mycket på en gång. Att öppna våra hjärtan det är berömligt och djupt medmänskligt, men aldrig på ett sådant sätt att vi kan hantera den ström som kommer när öppningen är gjord.

”Skrämmande”
– Det är skrämmande, säger Göran Persson om att Migrationsverkets prognos om att nya ansylansökande kommer att uppgår till 122.000 fram till 2021 plus 181.000 i anhöriginvandring.

– Jämför det med våra grannländer. Det går inte! Jag tror inte vi klarar det, säger Göran Persson.

Sällan har en tidigare statsminister så kategoriskt och tydligt avvisat sina båda efterträdare som statsministrar, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Regeringsbildning
– Kanske är det så att Moderaterna på något sätt förbereder för att plocka in SD i regeringen. De som har avgörandet då är Liberalerna och Centerpartiet. Om de accepterar en högerregering med Kristersson som stöds av Sverigedemokraterna, då blir det så. Men då ska Björklund därefter gå hem till sina barn och förklara varför – och det kanske inte är så enkelt.

Men Göran Persson uppmanar Moderatledaren Ulf Kristersson att pröva.

– För de borgerliga är det något som ligger inom räckhåll. Lyssnar man på borgerliga väljare och särskilt moderata väljare så vill dom ju ha det här samarbetet. Då tycker jag att de ska pröva det, så får vi se hur långt det går och hur långt det räcker.

– Sett till program, tradition och inriktning för Sverige skulle det säkert vara en fullt möjlig regering, det tror jag.

Du säger att M ska pröva det här?

– Ja, det är klart att de ska pröva det här, så får de se vad det är värt. Särskilt som de har en intern partiopinion som växer. För Moderaterna är det ju så att om dom nonchalerar den här utmaningen, då är Sverigedemokraterna snart varaktigt större än Moderaterna och då blir det moderata parti som vi känner som den svenska högerns företrädare reducerat till ett mittenparti som är ganska likt Liberalerna, säger Göran Persson.