BORTFÖRDA. 39 barn i Linköping kom inte tillbaka till skolan efter sommarlovet utan hålls kvar i föräldrarnas hemländer. Skolchefen vittnar också om en kaosartad situation när ”elever droppar in varje dag”.

Förra året saknades 17 barn i Linköpings grundskolor när skolorna startade efter sommarlovet. I år är siffran 39, rapporterar SR radio Östergötland.

Det är barn, framför allt flickor, som hålls kvar utomlands i föräldrarnas hemländer. Skolchefen i Linköping, Christel Horsak, tror att siffran 39 försvunna elever kan minska. Detta eftersom flera elever kan ”droppa in”.

– Det kommer elever varje dag här, säger Christel Horsak.

Om en elev inte dyker upp försöker skolan kontakta elevens hem via telefon eller mail. Skolan har alltså en hel del jobb med att överhuvudtaget få kontakt med föräldrar.

– Och när det inte ger resultat försöker vi göra ett hembesök för att se om de är hemma och i de fall vi inte får någon uppgift alls om att de kan finnas och vara på väg tillbaka så gör vi en orosanmälan till socialtjänsten, berättar Christel Horsak.