VÄXJÖ. Kyrkans personal visste hur tiggarna utnyttjades av bossarna i människohandelshärvan. Ändå gav de bossarna mat och hjälpte dem. Tiggarbossarna har till och med haft Diakonicentrum som sin bas. På ICA växlade man 10 000 kronor i veckan åt ligan.

Kyrkans personal såg  – men gjorde inget. Tvärtom. Istället hjälpte Diakonicentrum i Växjö bossarna, som plågade, misshandlade och sög ut tiggarna, i vad som kallas ett av de största människohandelfall någonsin i Sverige.  Ligan som fortfarande sitter häktad består av sju bulgariska män som misstänks ha tjänat minst två miljoner kronor på att lägga beslag på pengarna som tiggare fått utanför butiker i bland annat Växjö.

I polisförhör berättar en anställd kvinna vid Diakonicentrum att det inte gjorts någon skillnad mellan bossarna och tiggarna, utan alla har erbjudits bostad, dusch, tvätt och mat under kalla månader. Kvinnan har även tillagt att någon gäst hjälpt ”någon av bossarna” att växla pengar.

Förstod att bossarna tog pengarna
Polisens förhörsledare frågade kvinnan var hon trodde att tiggarnas pengar hamnade. Kvinnan svarade att hon förstod att ”bossarna tagit deras pengar. Men det har inte suttits och räknats pengar på diakonin”.

Kvinnan kände också till bossarnas namn mer än de andras. Polisen frågade hur det kunde komma sig.

– De har har varit på mycket mer att de fick hjälp och att de varit här på diakonin mycket mer.

Så kyrkan hjälpte alltså tiggarbossarna mer. De hjälpte bossarna att genomföra människohandeln, att ha det bra och bo och äta på kyrkans bekostnad, att få hjälp med myntväxling och att genomföra de brott de nu står åtalade för.

Kvinnans vittnesmål anses så viktigt att kvinnan har kallats som ett av åklagarens vittnen under den kommande rättegången mot ligan.

Sett organiseringen
I polisförhör framgår även att en annan anställd på Diakonicentrum hade observerat att alla som kommit dit inte själva tigger utan att några ordnar transporterna.

– Man behöver inte vara någon raketforskare för att konstatera att någon har högre position än någon annan. Jag har väl haft hjärtat på fel sida.

Jobbigt dilemma
I efterhand verkar kvinnan rättfärdiga att kyrkan hjälpt människohandlarna med att de fattiga tiggarna annars inte skulle fått mat alls.

– Jag borde ha förstått mer, men jag har haft min roll på diakonin att hjälpa ”den lilla människan”. Jag har bollat detta mycket med mig själv, att sätter jag mig emot någon som har mer makt än andra så kommer inte den som sitter utanför butiken komma hit. Det har varit det dilemmat jag har ställts mot hela tiden och det har varit jobbigt, säger kvinnan på Diakonicentrum.

Hon fortsätter.

– Har jag bidragit till att skada någon annan då blir jag ledsen och det är det jag gjort indirekt. Om jag inte hjälpt alla med mat hade inte ens den lilla människan fått mat.

Växlade 10 000 kronor i veckan
Ica Maxi har också hjälpt människohandlarna. Mycket mynt från inkomster av det välorganiserade tiggeriet behövde växlas. Ligan uppges ha växlat mynt på Ica Maxi för cirka 8 000 – 10 000 kronor i veckan under 2016 till sommaren 2017.

Kräkas åt tiggarna
En av de utpekade tiggarbossarna i ligan är en bulgarisk kvinna, som själv inte åtalas på grund av bristande bevisning. Kvinnan och hennes åtalade 25-årige bror ska ha varit väldigt nedlåtande mot vissa tiggare.

– De visade genom att låtsas kräka för att tiggarna luktade illa, har den anställda vid Diakonicentrum berättat.

Kvinnans tre bröder och pappa finns bland de sju som åtalas.

Bas i flera år
25-åringen som misstänks ha varit en av ligaledarna har under flera år haft sin bas på Diakonicentrum i Växjö. Dessutom har han och även uppgivit Diakonicentrum som sin c/o-adress i den nu aktuella förundersökningen.

Mannen kom till Sverige i januari 2015 och har flera gånger stoppats av polisen när han kört fordon med flera tiggare. Han har även dömts flera gånger för olovliga körningar och fanns dessutom med i bilen när en av de män greps, som rövade bort och brutalt misshandlade en tiggare i april förra året. I bilarna har även plastpåsar med pengar påträffats.

25-åringen misstänks även ha rånat en av tiggarna på 600 kronor. Offret misshandlades med slag och sparkar, bland annat när han låg ner, och fick omfattande frakturer i ansiktet. Ett vittne som körde förbi började tuta, vilket fick rånet att avbrytas.