De som flytt till Europa bör återvända så att de kan bygga upp sina hemländer. Det säger Tibets andlige ledare under sitt besök i Sverige.

Dalai lama chockade den svenska journalistkåren i Malmö igår. Det rapporterar danska Kristligt Dagblad:

”I stora salen i Malmö konserthus var allt utsålt, då fredspristagaren och det tibetanska folkets andlige ledare Dalai Lama igår började sin Europaturné. Men först skulle han möta den samlade svenska presskåren, och det gick inte riktigt som medierna tänkt sig.”

Under pressträff lyfte den 83-årige Nobelpristagaren (1989) Dalai lama Europas omfattande flyktingmottagande under de senaste åren.

– De har haft ett lidande i sina hemländer och har hopp om att nå Europa för ett bättre liv. Men de ska inte bli kvar permanent i Tyskland eller Sverige. Så småningom ska de återvända till sina hemländer och återuppbygga dem, sa Tibets andlige ledare.

– Europa tillhör européerna, slog Dalai lama fast.

Enligt honom är Europa ”moraliskt ansvariga” att hjälpa ”en flykting som verkligen är i livsfara”. Men han tillade att flyktingarna måste få klargjort för sig att de i slutändan ska återvända och bygga upp sina hemländer.

– Ta emot dem, hjälp dem, utbilda dem… Men till slut borde de utveckla sina egna länder, sade den 83-årige tibetanen som själv tvingades på flykt när kinesiska trupper intog staden Lhasa.