TIGGERI. I Växjö har nu åtal väckts mot åtta personer som misstänks för att ha utnyttjat människor för att driva in pengar genom tiggeri. Sju av de misstänkta, som härstammar från Bulgarien sitter nu häktade. Ett fyrtiotal offer har kunnat hittas. Offren vittnar om dåliga förhållanden och misshandel som en del av vardagen. Åtalet beskrivs som bland de största fallen av människohandel i landets historia.

Det rör sig om sju bulgariska män som mellan januari 2016 till december 2017 åtalas för att ha lurat människor till Sverige från Bulgarien. Man lockade med sig sina landsmän via löften om arbeten och pengar. Istället för arbeten har brottsoffren blivit tvingad att sitta och tigga i och runtom Växjö. Pengarna har de åtalade samlat in och behållit själva. De sju männen är nu åtalade för människohandel. Sex av männen tillhör samma släkt.

Uppemot ett sextiotal brottsoffer
Utöver de sju männen är en 76-årig svensk medborgare misstänkt för medhjälp till människohandel. Han ska ha bistått till brottet genom att låta de övriga åtalade bygga upp tält och placera husvagnar på hans tomt. I tältlägret ska brottsoffren ha fått bo under dåliga förhållanden. Bland annat ska offren ha fått överleva på slängd mat som hittats i affärers containrar. Polisen uppskattar antalet offer till omkring sextio stycken men har bara kunnat hitta ett fyrtiotal av dem.

Offren vittnar även om flera fall av misshandel när de somnat eller har misslyckats med att samla in tillräckligt med pengar. Samtidigt har de misstänkta männen levt väl på pengarna som offren samlade in. Man har bott och ätit betydligt bättre än sina landsmän. Gärningsmännen anklagas för att ha utnyttjat sina landsmäns svaga ställning, bristande språkkunskaper, låga utbildningsnivå samt funktionsnedsättning för att kontrollera offren. Genom att behålla pengarna från insamlingen har man förhindrat offren från att kunna resa hem.

Bland de största åtalen rörande människohandel i Sveriges historia
Polisen själva beskriver fallet som ett av de största åtalen rörande människohandel i landets historia. Genom bland annat telefonavlyssning har polisen kunnat samla på sig bevismaterial vilket ledde till att de misstänka gärningsmännen kunde gripas i december förra året. Förundersökningen omfattar 3 000 sidor och har tack vare sin omfattning dragit ut på tiden. Det där därför man först nu kan väcka åtal.