VÄXJÖ. En bulgarisk liga på åtta personer  åtalas idag misstänkta för att ha utnyttjat offer att tigga på olika håll i Småland. Ligan ska ha tjänat miljontals kronor medan tiggarna levt i misär. Åtalet är ett av de största kring människohandel i Sverige någonsin. 

Sju personer sitter häktade, och alla kommer från Bulgarien. Det handlar om en man i sextioårsåldern och hans tre söner, samt två sonsöner. Ytterligare en person är misstänkt för medhjälp till människohandel, en svensk medborgare som är 75 år, som är på fri fot. Denne ska ha tillhandahållit bostäder för några av tiggarna. De andra tiggarna har bott i läger i skogen eller i husvagnar.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Polisen har bedrivit både spaning och utredning tillsammans med bulgarisk polis. Tre av de misstänkta greps i Bulgarien. Man har uppgifter på ett sextiotal hitresta tiggare som ska ha tvingats tigga, varav ett fyrtiotal har gått att identifiera. Av dessa ingår 13  i åtalet. En av tiggarna är under 18 år och de äldsta i 50-årsåldern. Några av dem kommer att vittna i rättegången via länk från Bulgarien.

– Åtalet omfattar också misshandel mot tre målsägande, säger kammaråklagare Måns Biörkund till SVT.

Tiggeriet har skett både i centrala Växjö och i närliggande orter. I stämningsansökan står det beskrivet hur utsatta de utnyttjade personerna är, både i Bulgarien och Sverige, med bristande försörjningsmöjligheter, dåliga bostäder, låg utbildningsnivå, marginaliserad ställning samt att vissa av dem har funktionshinder. Detta har ligan utnyttjat.

– Vi har beskrivit utsattheten väl i vår gärningsbeskrivning, säger Måns Biörklund.

Åklagaren vill inte uttala sig om ifall de sju åtalade är kända för annan brottslighet.

Telefonavlyssning
Polisen har genom telefonavlyssning kunnat förstå brottet och kunnat visa att de åtalade har arbetat  gemensamt och i samförstånd, enligt åklagare Måns Biörklund.

Ett hundratal samtal kommer att presenteras för tingsrätten, där de åtalade bland annat har pratat om den ekonomiska biten. Verksamheten ska ha inbringat flera miljoner kronor.

– Gärningsmännen och deras närstående har tagit ut två miljoner kronor, en del av pengarna kan ha kommit från andra än de 13 målsägande.

Inte fått behålla något
De som har tiggt har ofta inte fått behålla någonting. De har inte heller kunnat åka hem eftersom de inte har haft pengar eller på grund av att de inte kan språket, säger Måns Biörklund.

Åklagaren yrkar att en del av pengarna ska betalas tillbaka och att en del av de åtalades tillgångar ska förverkas, tillgångar som finns både i Sverige och i Bulgarien.

Enligt åklagaren är åtalet bland de största kring människohandel i Sverige någonsin.