KOMMENTAR. Under SVT:s slutdebatt igår kväll hettade det till i diskussionen om integration. Plötsligt fanns utöver de åtta riksdagspartierna ett nionde, som deltog i debatten: Sveriges Television som deklarerade sin åsikt, som var direkt riktad mot Jimmie Åkesson.

SVT tar avstånd från Jimmie Åkessons uttalande, meddelade man under sändningen och gjorde sig till en sorts åsiktsdomare över partierna. Eller en nionde aktör i debatten, som ställde sig på Vänsterpartisten Jonas Sjöstedts sida.

Att passa in
Åkesson sa: ”Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige.”

Han avbröts av Annie Lööf som drämde näven i bordet och skrek: ”Men hur uttrycker du dig!?!”

Åkesson fortsatte: ”… och då är det klart att det är svårt att få jobb, då måste man få förutsättningar att bli just svensk, man måste få förutsättningar att passa in i Sverige.”

SVT gör inlägg i debatten
Arrangören av debattten meddelade tittarna att man ”tar avstånd” från Åkessons uttalande. Ingen annan får kritik. Bara Åkesson.

SVT:s ansvarig utgivare Eva Landahl försvarar att man gjorde TV-kanalens egna inlägg i debatten.

– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande, säger hon.

Åkesson kritisk och kräver krismöte
– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att ”ta avstånd” från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal, säger Jimmie Åkesson till Expressen. Partiet har krävt krismöte med SVT. Mötet hölls kl 11 på lördagen (se uppdatering nedan).

SVT får kritik från många håll
Det kommer från många håll kritik mot SVT:s agerande.

– Det är demokratiskt hårresande att SVT tar avstånd från en partiledares uttalande i en slutdebatt! Vad håller ni på med? Det är VÄLJARNAS sak att ta avstånd vid valurnorna – om de vill det. All makt utgår från folket. Läs regeringsformen, skriver Jenny Sonesson, ledarskribent i GP.

– Det är ett allvarligt avsteg från SVT:s uppdrag. Jag tycker det är häpnadsväckande och ytterst allvarligt. Det är ett politiskt ställningstagande, säger Jan Scherman, långvarig SVT-medarbetare och tidigare vd i TV4.

– Men det är väl klart att SVT inte kan studsa runt och ta avstånd från vad politiker säger i debatter. Vad är nu detta för ärketrams, frågar Erik Helmerson, ledarskribent i DN.

– SVT:s avståndstagande bryter mot kravet på opartiskhet, konstaterar Ove Joanson, Sveriges Radios förre vd, som också varit ordförande för SVT:s förvaltningsstiftelse.

– SVT nöjer sig inte med att anordna och leda partiledardebatten, public service är också smakdomare och *tar avstånd* från vissa inlägg. Märkligt. Var det något brottsligt som yttrades eller stred det bara mot något internt värdegrundsdokument? Blir nästa steg röstanvisning?, frågar juristen och domaren Krister Thelin.

– Grattis, SD, bästa reklam ni någonsin kunnat hoppas på. Plötsligt är ni de som framstår som hjältarna för åsiktsfrihet och verklig demokrati. Medan ni diskuterar substantiella frågor och inte ”tonfall” som de andra, mobbarna, är besatta av, skriver musikern Alexander Bard.

– Härdsmälta är väl det ord som kommer närmast att beskriva detta, säger Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister till Expressen om SVT:s agerande.

– Vi har sju partier som gärna debatterar med SD. Låt dem sköta det själva. Omdömeslöst av SVT:s ledning att göra sig själva till aktörer i slutskedet av valrörelse, skriver Andreas Johansson Heinö, förlagschef hos Timbro och kolumnist i DN.

– Public Service arbetar hårt för sin egen nedläggning. Den kommande mandatperioden måste ps uppdrag diskuteras grundligt. Vi behöver en ny medie och kulturpolitik, skriver Ann Heberlein, M-riksdagskandidat.

Åkesson lyfte det invandrare undrar över
Politiske chefredaktören i SvD, Tove Lifvendahl, tar i sin krönika, Åkesson lyfte det som många invandrade undrat över, upp det faktum att många undrar varför Sverige har så svårt att få invandrare i arbete.

”Ibland har frågan frustrerat ställts, företrädesvis av personer som är första eller andra generationens invandrare: ’varför släpper ni inte in invandrare i samhället?’ Sverige är … bland de sämsta i OECD på att integrera utlandsfödda på arbetsmarknaden.”

Om Åkessons uttalande skriver hon: ”[N]är han hade pratat klart var slutsatsen av hans åsikter om vad politiken behöver göra mycket snarlik de andra partiernas – uppfattningen att människor snabbt behöver lära sig språket, anpassa sig till normer och regler, göra sig anställningsbara och gå från bidrag till arbete som nyanländ, eftersom arbetsmarknaden för nyanlända som inte talar svenska är tämligen obefintlig.”

Tove Lifvendahl avslutar med påståendet att så här ”tycker ju alla andra partier också”.

Men skillnaden är ju att de sju gamla partierna under 20-30 år inte gjort någonting alls för att följa denna linje. Man har tvärtom agerat mot Åkessons punkter. Man trycker valinformation på arabiska och många andra språk (som ju betyder: du behöver inte lära dig svenska för att vara här), man stödjer böneutrop (som skiljer ut den religiösa gruppen, snarare än integrerar den) och mycket annat som innebär att folk från andra länder uppfattar att de kan stanna i sina gamla kulturer och aldrig behöver lär sig svenska och svensk kultur.

Många uttrycker ju dessutom ovilja att acceptera det svenska och tar aktivt avstånd från svenska samhället. Och de har fått hållas i 20-30 år utan åtgärder från politikens sida.

Det är detta Åkesson motsätter sig: de gamla partiernas praktiska politik. Viljan att stå upp för det svenska har saknats. Inte så med Sverigedemokrterna.

UPPDATERING: Åkesson ställer in medverkan i SVT:s valvaka
SVT bad inte om ursäkt för sitt övertramp under det möte som hölls kl 11 på lördagen. Därför har partiet beslutat att Jimmie Åkesson ställer in all medverkan i SVT under lördagen och söndagen.

I Expressen sa Eva Landahl, ansvarig utgivare hos SVT, att ”Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar”. Detta ”är en ren lögn” skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande där det också framgår att SVT har anmälts till Granskningsnämnden.

Eva Landahl uppger att hon inte blivit rätt citerad i tidningen. Men det är detta budskap som nu sprids till svenska väljare: SVT hävdar att SD inte anser invandrare kan bli svenskar. Ett budskap som ligger mycket, mycket nära de lögnaktiga kampajerna från S och andra vänsterkrafter i valrörelsen.

UPPDATERING: SVT ångrar sitt agerande mot Åkesson
Sedan det avslöjats att Eva Landahl på Facebook gillat flera hatiska inlägg mot Sverigedemokraterna, ändrar sig SVT. På lördagen medger Landahl att det var fel att ta avstånd från Jimmie Åkesson på det sätt som gjordes i partiledardebatten – trots att både hon och SVT:s vd Hanna Stjärne försvarat agerandet nio timmar tidigare.