YTTRANDEFRIHET. Göteborgs stad stoppar den alternativa bokmässa som skulle ha hållits i helgen med motiveringen säkerhetsskäl. Samtidigt planerar Göteborg Antifascistisk aktion att ha en segerfest på söndag, samma dag och plats som bokmässan skulle ha hållits.

Det var efter att förlaget AlternaMedia som ger ut Nya Tider portades från den vanliga Bokmässan efter två års deltagande, 2016 och 2017, som en alternativ bokmässa bestämdes. Inbjudna var bland annat konstnären Lars Vilks, författaren och debattören Katerina Janouch, förre riksdagsledamoten Kent Ekeroth, författaren Jan Sjunnesson, TV4-profilen Lennart Matikainen och många fler. Även internationella gäster väntades.

Arrangören AlternaMedias plan var att mässan skulle hållas i en paviljong vid fotbollsplanerna på Heden. Mässan skulle ha hållits den 29-30 september.

Men idrotts- och föreningsförvaltningen på Göteborgs stad valde att i samråd med polisen att stoppa den. Anledningen man uppger är säkerhetsskäl.

– Vi väljer att dra tillbaka bokningen efter samråd med polisen, säger Carola Helltén, tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Enligt henne har polisen gjort bedömningen att området som behöver säkras är större än det område som arrangören bokat.

– Utifrån det programinnehåll och medverkande på evenemanget, har polisen gjort bedömningen att området som behöver säkras är större än det område som arrangören bokat.

– För att täcka in hela säkerhetsområdet skulle vi i så fall vara tvungna att ställa in sedan länge inbokade träningar och matcher. Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang, säger Carola Helltén.

Antifascistisk segerfest
På Facebook görs reklam för ett annat evenemang just på Heden och just det datumet, den 30 september: ”Den antifascistiska segerfesten”, med 2000 personer som uppger att de är intresserade. De kallar den alternativa bokmässan för en ”provokation” och att platsen Heden är ”starkast associerad” med det antifascistiska motståndet.

”Detta datum, för ett år sedan, stoppade Göteborgs antifascistiska och demokratiska befolkning Nordiska motståndsrörelsen från att marschera genom vår stad. Kultureliten som vurmat för nazistiska Nya Tider blev därmed tvungna att lova att hålla nazismen ute ur bokmässan 2018. Men farsen fortsätter då Nya Tider nu arrangerar sin ”alternativa bokmässa” på den plats som är kanske starkast associerad med det antifascistiska motståndet i Göteborg, Heden.”

Man uppmanar så många som möjligt till Heden.

”Detta är en öppen provokation. Vi tänker inte låta dem ta vår segerdag ifrån oss, så slut upp och ta med dig vänner, kollegor, din mamma och din moster så firar vi med en högljudd, färggrann fest. Förra året gav vi varandra ett löfte när vi stod enade mot nazismen, och det är att vi aldrig någonsin kommer acceptera nazism i vår stad. Alla till Heden!” skriver Göteborgs antifascistiska front på Facebook.

Man skriver även att ”segerfesten” ändå blir av trots avbokningen av bokmässan.