VALET 2018. Medan partiledningen vägrar tala med Sverigedemokraterna har Moderater på många platser i landet redan samröre. Nu kommer kraven på att Ulf Kristersson ska samtala med Jimmie Åkesson från flera håll.  Över 300 moderatledare vill att M tar makten genom SD.

Moderaterna bör ta makten med hjälp av SD-förhandlingar. Det tycker en majoritet av de tillfrågade moderatledarna i en webbenkät som Expressen skickat ut. Frågan som ställdes var:”Tycker du att M ska ta makten med hjälp av SD-förhandlingar om det krävs?” Av 609 tillfrågade folkvalda M-politiker ute i landet svarade över hälften ja.

Kraven på att M-ledaren Ulf Kristersson ska samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer från flera håll, såväl från den egna riksdagsgruppen, kommunalråden och den tidigare M-partiledaren Ulf Adelsohn.

– Kristersson skulle omedelbart bli brunsmetad. Men jag hade kanske sagt att jag ville samtala med SD ändå, säger Ulf Adelsohn. 

Exempel på motiveringar ur enkäten var att ”All utestängning och tystnad hittills inte har fungerat och inte kommer att fungera i framtiden heller” samt att ”Vi moderater vill att partiet i riksdagen aktivt ska driva moderat politik samt motverka socialism. Om detta enbart är möjligt med stöd av SD så är det värt att förhandla med Åkesson.”

Tidigare i veckan, i söndagens Agenda, sa även riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) att hon tycker att M borde samtala med SD. För det har hon hyllats av partikamrater, uppger hon.

– Min utgångspunkt är att Moderaterna ska pröva alla möjligheter att ta över makten för att kunna genomföra partiets politik. Att pröva ”alla möjligheter” inkluderar samtal också med riksdagens tredje största parti i syfte att syna var SD står i sakfrågorna. Kanske leder samtalen framåt, kanske inte. Men vill man genomföra så mycket som möjligt av sin politik måste man också vara beredd att pröva alla möjligheter att få makten. Det är man skyldig sina väljare.

Ulf Adelsohn påpekar att i den svenska åsiktskorridoren får man bara tala med vänstern och tycker att samma borde gälla för SD.

– Jag delar långt ifrån kommunisternas uppfattning, men kan ändå prata med dem. Samma gäller med SD. Men enligt den svenska åsiktskorridoren är det bara okej att prata med vänstern.