VAL 2018. Två minderåriga SD-valarbetare slogs ner och misshandlades av ett invandrargäng i Falun. – En av dem blev nedsparkad och man fortsatte sparka på honom när han låg ner, berättar Rasmus Giertz, kontaktperson för Ungsvenskarna.

Våldet i valrörelsen trappas upp. Under helgen överfölls två unga valarbetare för Ungsvenskarna. Sverigedemokraternas ungdomsförbund hade kampanjat hela dagen i samband med en ungdomsfestival i centrala Falun.

– Det var god stämning och vi hade fått bra respons av folk. Vi hade delat ut tröjor till ungdomar där det stod ”stoppa sosseriet”, berättar Rasmus Giertz, kontaktperson för Ungsvenskarna Dalarna.

Efter en lång dags kampanjande gick sedan de två 16-åringarna ensamma för att äta på en hamburgerrestaurang. Men efter maten fick den ene en milkshake kastad på sig bakifrån.

”Vad håller ni på med?” blev frågan till invandrargänget, enligt uppgift ett tiotal män av somaliskt ursprung. Det blev startskottet till att den ene 16-åringen blev överfallen och nersparkad av gänget.

– De slog och sparkade sedan på honom när han låg på golvet. Den andre försökte då försvara sin kompis och fick ta emot ett flertal slag i ansiktet, fortsätter Rasmus Giertz.

Ett 40-tal människor på restaurangen blev vittnen. Ingen vågade dock ingripa.

– Någon ringde polisen, som kom så småningom. Det var ju en pågående ungdomsfestival så de var i närheten. Jag utgår ifrån att polisen har hört vittnen, säger Rasmus Giertz.

Händelsen är polisanmäld.

Tidigare hot
Det hör till saken att det hade förekommit flera hot tidigare mot ungsvenskar i föreningen.

– Både hot och dödshot, i sociala medier och i verkligheten.

Hoten är polisanmälda för ett par veckor sedan. Men Rasmus Giertz upplever inte att polisen tagit hoten på allvar.

– Polisen sa att vi fick ringa 112 om något händer. Men det är inte lätt att ringa när man anfalls av tio personer, konstaterar Rasmus Giertz.

Mår inte bra
Ingen av 16-åringarna behövde uppsöka sjukhus, men de mår inte bra idag, enligt Rasmus Giertz.

– De har ont efter slagen och han som blev sparkad har ont i precis hela kroppen. De ringde mig på natten och var skärrade. De sa att de ville avsluta sitt politiska arbete. Men någon dag senare har de tänkt över och bestämt sig för att fortsätta.

Båda känner sig rädda.

– Det är en väldigt stort hot mot demokratin om detta resulterar i att människor avslutar sitt politiska engagemang. Då har vi ingen yttrandefrihet kvar.

Filmat händelsen
Intresset från vanliga medier har varit obefintligt, säger Rasmus Giertz. Varken lokalmedia eller andra tidningar har tagit upp händelsen trots att det är polisanmält.

– Det ska finnas flera som fotograferade och filmade händelsen, så vi försöker få tag i det materialet, säger Rasmus Giertz.