VALVANDALER. Odemokratiska krafter ägnar sin energi på att vandalisera SD:s valstugor. Det senast kända exemplet är Motala, där partiets blå husvagn var täckt av hakkors. Det var tredje gången på mindre än en vecka som SD Motala råkade illa ut. Linköping och Skara är exempel på andra kommuner, där SD råkat illa ut.

– Jag tror det är vilsna ungdomar som inte förstår vad de gör. De lyssnar på hatet i samhället och tror att de gör en god gärning. Jag tror inte att det här är något personligt mot oss här i Motala utan det handlar om allmänna hatet mot SD. Det har de snappat upp och tror att de gör samhället en god gärning, säger Johnny Karlberg, gruppledare för SD i kommunfullmäktige.

Det fallet av vandalism filmades och lades ut på nätet. Filmen fick enorm spridning och en av personerna påstods vara vänsteranhängare från barnsben.

– Det är inget jag kan bekräfta, det är bara sånt som jag hört från tipsare som ringt in, förklarar Johnny Karlberg.

Förbannade
De som kommer till valstugan/husvagnen har inget till övers för de som inte respekterar demokratin.

– Folk är förbannande och visar sitt stöd. Det känns som att vi blir starkare och starkare av det här. Det är bara synd att de övriga partierna inte ställer upp för oss. Det är bara en som officiellt har skrivit till oss och tagit avstånd, berättar Johnny Karlberg.

Sandlådementalitet
Han tycker dessutom att kommundirektören eller någon annan från kommunledningen borde kontaktat SD för att diskutera extra bevakning.

– Vi har inte aktivt kontaktat dem, men de har inte sökt upp oss. Jag tror dessutom att sossarna är mer nervösa över att ha fått oss som granne i valstugeraden. Det är väl det dom är oroliga för, snarare än att skydda demokratin. Det är ju sandlådementalitet, anser Karlberg.

Han berättar att husvagnen fått ett kraftigare lås eftersom det gamla sparkades sönder. Sedan har de fått intresseanmälningar på att ideella krafter, som tycker det här är tråkigt ska hålla vak. I SD internt diskuteras det om att partierna kanske skulle kunna gå ihop och lägga några 100-lappar var per dag för att anlita en person som ska stå och vakta stugorna på nätterna. Förslaget har än så länge inte förts ut till övriga partier.

Hat och våld
Johnny Karlberg anser att energin de tvingas lägga på allt kring förstörelsen tar mycket på krafterna. Det är inget de vill hålla på med under valrörelsen.

– Det värsta av allt är att bli förknippade med hat och våld genom hakkorsen. Det här ger oss i alla fall mer röster än det tar. Det är jag helt övertygad om, anser Karlberg.

Detta har inträffat i korthet.

15 augusti: En glasruta på husvagnen krossades, någon sparkade på dörren och däcken tömdes på luft.

18 augusti: : SD:s valarbetare möttes av 18 hakkors klottrade på husvagnen.

19 augusti: Några personer bröt sig in i valstugan och kastade ut valmaterial.

Polisen vet namnet på en av vandalerna.

Linköping och Skara
Samtiden skrev i förra veckan om att SD i Linköping fick sin valstuga nedbränd. En annan SD-förening som fått påhälsning av odemokrater är Skara. Här förstördes valaffischer, vilket är polisanmält.

En som påstår sig ha deltagit i aktionen har dessutom publicerat ett inlägg på Facebook. Hon skriver bland annat:

– Jag står för vad jag gjort och ser fortfarande inget fel med det då SD är ett äckligt och rasistiskt parti, även kvinnoförtryckande och homofobiskt.

Video på nätet
En av deltagare lade ut en video på nätet som visade förstörelsen av affischerna.

– Det är beklagligt oavsett vilket parti som råkar ut för det. Människor kan inte ta en seriös debatt utan måste förstöra istället. Vi har varit väldigt öppna med att de som har något emot vår politik, är välkomna att diskutera med oss, men vi tolererar inte att någon skadar vår valrörelse, förklarar Oscar Ternström, ordförande för SD i Skara.

Han berättar att partiet däremot har haft många trevliga och respektfulla debatter med människor som har annan politisk uppfattning.