Inför förra danska valet fanns kaxiga valaffischer med budskapet ”Ni vet vad vi tycker – Dansk Folkeparti”. En mjukare variant på det temat finns i Sverigedemokraternas valaffischer.

När Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein idag presenterade partiets valaffischer kunde alla konstatera att detta var något nytt som aldrig förekommit tidigare. Det är valaffischer utan politiska floskler. Affischerna pryds med partiets företrädare i vardagskläder med avdramatiserande leenden. Och texten ”SD2018”.

Wallerstein menar att väljarna är trötta på politiska slogans som ingenting säger. Och de flesta vet vad SD tycker, bland annat om invandringen. Däremot, framhåller han, vet man mindre om vilka partiets företrädare är.

– Vi vill visa att vi är en ganska blandad skara människor och att vi är många numera. Det är ljusa bilder, vi är ganska optimistiska. Dels kring hur vår egen utveckling kommer att vara men också Sveriges utveckling med vår hjälp, säger Wallerstein.