VAL 2018. Förra valet blev en rad av Jimmie Åkessons torgmöten saboterade av vänstergrupper. Nu förbereder sig Ung Vänster på att förstöra SD-ledarens  planerade torgmöte i Göteborg. ”Let’s crash this party”, skriver ungdomsförbundet. Vänterpartiet vill inte kommentera sabotageplanerna.

Valspurten har inletts och partierna tänker ge sig ut på torgmöten, bland annat Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

I förra valrörelsen lyckades vänsteranhängare störa så mycket att Jimmie Åkesson ibland inte kunde höras av medborgare som kommit dit för att lyssna. Inför valet till Europaparlamentet 2014 tvingades SD avbryta ett torgmöte med Jimmie Åkesson i Göteborg efter att Ung Vänster uppmanat sina medlemmar att störa tillställningen. Ung Vänster verkar hoppas på en repris.

Tisdag 28 augusti kommer Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till Järntorget för att hålla torgmöte.

”Vill vi ha rasister som står oemotsagda på Järntorget här i Götet? Nej, såklart inte!” skriver Ung Vänster Göteborg och Bohuslän på sin facebook och att ”Vi ska göra detta så svårt för honom som vi bara kan!”

De uppmanar så många som möjligt att komma till en ”motdemonstration i syfte att störa SD:s torgmöte så mycket det går, t ex med megafoner och slagord, eller andra grejer som låter mycket för den delen. Let’s crash this party!”

Demokratiproblem
Om Ung Vänster gör verklighet av sitt hot är det ett demokratiproblem, menar Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för Sverigedemokraterna.

– Ung Vänster har all rätt i världen att komma och lyssna på vårt tal och att visa att de tycker annorlunda. Men om de stör mötet, då är det en annan sak, säger han till GP.

Om man stör ett möte så det är omöjligt för människor att höra vad som sägs, då är det ett demokratiproblem, menar han.

– Vi har mötesfrihet och att folk ska kunna ta del av vad andra människor tycker och tänker.

Vägrar kommentera
Vid Ung Vänsters sabotage vid EU-valet 2014 fick Ung Vänster kritik av Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt, men den här gången vill V i Göteborg inte kommentera uppmaningen alls.

Distriktsordföranden Adriana Aires låter hälsa via sin presskontakt Miriam Ryttge att det beror på att ”Ung Vänster är en fristående organisation” och att Ung Vänster får svara för sig själva.

Står fast
Amanda Nyberg, ordförande i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän, säger att man uppmanar till den här aktionen för att man inte tycker att det är okej att ”SD:s rasistiska politik sprids öppet”.

– Vi vill helt enkelt inte att SD ska ges utrymme. Det står vi fast vid.