MALMÖ. Polisen har identifierat och hämtat in den tredje tonåring som misstänks för förnedringsrånet på Emporia förra måndagen. Det rör sig om en tonårsflicka. Enligt åklagaren är nu alla misstänkta gärningspersoner inhämtade.

Det var förra måndagen som två 15-åriga pojkar ska ska ha knivhotats, rånats, misshandlats och förnedrats av tre andra ungdomar vid köpcentret Emporia i Malmö. De två pojkarna hade åkt in från Svedala till köpcentret. På andra våningsplan blev de kontaktade av tre ungdomar, två pojkar och en flicka. 15-åringarna från Svedala blev plötsligt knivhotade av de andra ungdomarna och under drygt  tre timmar, mellan klockan 16 och 19.15, ska pojkarna sedan ha varit i deras våld och blivit slagna, dödshotade och förnedrade. Gärningspersonerna filmade när de förnedrade pojkarna. Mobilfilmerna används nu som bevis mot dem själva. Poliskällor beskriver materialet som vedervärdigt.

Allt ska ha avslutats med att rånarna hotade att skjuta pojkarna om de larmade polis. De krävde att pojkarna skulle räkna till 900 innan de lämnade platsen.
Pojkarna uppsökte därefter akuten och personalen där larmade  polis. Dagen därpå kunde två av de misstänkta identifieras, pojkarna, varav en är 14 år och den andra 15 år.

Mats Attin, inre befäl vid polisen, säger till Sydsvenskan kort efter att händelsen anmäldes:

– Detta är så utstuderat under lång tid. Så det är riktigt hänsynslöst. Man har sett dem som lätta offer att dominera under lång tid, plågat dem. Det är riktigt vidrigt.

Grova våldsbrott
Enligt tidningen är båda pojkarna välkända hos polisen. Trots sin låga ålder har båda två varit misstänkta i utredningar om grova våldsbrott. Ingen av pojkarna är från Malmö.

14-åringen släpptes redan i tisdags eftersom han är för ung för att frihetsberövas. Enligt uppgifter till Sydsvenskan är han nu omhändertagen hos Statens institutionsstyrelse.

15-åringen däremot häktades under fredagen vid Malmö tingsrätt, misstänkt för rån och övergrepp i rättssak. Det är ovanligt att en så ung person häktas. Rådmannen Monica Felding motiverar häktningen med att det finns risk för att 15-åringen undanröjer bevis.

– Det rör sig om mycket allvarligt brottslighet, säger kammaråklagare Kristina Amilon.

Förnekar brott
15-åringens försvarsadvokat är kritisk till att hans klient häktas.

– Han förnekar brott. Jag tycker det är hemskt att man väljer häktning. Det är skittufft att sitta i häkte, även för en vuxen. Jag känner inte att ungdomar har den mentala beredskapen att hantera det, säger försvarsadvokat Måns Christensson till Sydsvenskan.

Tonårsflicka
Under onsdagen hämtade alltså polisen in den tredje misstänkta, en flicka i tonåren.
 – Hon misstänks för medhjälp till rån, säger kammaråklagare Kristina Amilon som leder förundersökningen.
Flickan släpptes efter att ha förhörts och delgivits brottsmisstankarna. Detta då hon inte anses kunna förstöra utredningen på fri fot.
– Bevisningen är stark, säger Kristina Amilon.
Flickan förnekar brott.