SD-ARE UTESLUTS. Transportfacket utesluter medlemmar som är aktiva Sverigedemokrater. Tina-Marina Pirttijärvi är ett levande exempel på detta. Hon är ordförande i SD Hällefors och är därför inte önskvärd i facket. I dag är hon inte fackligt ansluten och därmed helt oskyddad på arbetsmarknaden.

– Det är en otrygghet att inte ha ett skydd. Om man får problem med arbetsgivaren så får man inte den stöttningen eftersom man inte är med i ett fackförbund, säger Tina.

Hon har varit medlem i Transport sedan 2011-2012 och under den tiden har hon kört lastbil med undantag för barnafödande. Just nu kör hon sopbil på varierande tider, beroende på vilka turer hon har.

Häromdagen publicerade hon uppsägningsbrevet från Transport på Facebook. Hon fick många fler reaktioner än väntat.

”Uppträder illojalt”
Brevets avsändare är förbundssekreterare Lars Mikaelsson. Han skriver bland annat att Tina Pirttijärvi ”bedriver eller stödjer sådan verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål eller på annat sätt uppträder illojalt”. Det nämns också att det är avdelning 9 i Örebro som har hemställt om uteslutning på grund av att hon är aktiv Sverigedemokrat.

Tina har haft möjlighet att yttra sig i ärendet, men avstod eftersom tidigare brev klart visade att det var meningslöst. Uteslutningen trädde i kraft 1 augusti.

Bakgrunden till uteslutningen är att Tina var lite oense med en tidigare arbetsgivare och tog in det lokala facket i Örebro som hjälp. Fick först hon hjälp, men när det vid fortsatt och mer intensiv kontakt om samma ärende upptäcktes att hon var aktiv i SD, fick hon brev om uteslutning .

”Inte klokt”
Hennes vänner och arbetskamrater tycker inte det är klokt att hon inte får vara medlem när hon kör lastbil.

– De vill gärna ha pengarna, men man får inte vara aktiv i något annat för då åker man ut. Jag tycker det är synd eftersom Transport ändå är en trygghet och hjälp när man får krångel med arbetsgivare.

Letar nytt fackförbund
Tina har börjat kolla på nya fackförbund, men det är inte så enkelt som det kan verka.

– Det måste vara någon som accepterar att man är aktiv Sverigedemokrat. Man får ringa runt och kolla vilka som täcker transportsektorn och att man inte blir utkastad där också. Om man går in och läser verkar facken öppna, men när man ringer är det lite mer fundersamt. Jag har inte fått något bra svar än.