LONDON. Den brittiske islamkritikern Tommy Robinson fängslades när han satte ljuset på muslimska groominggäng genom att filma åtalade utanför en rättegång. Nu har han försatts på fri fot mot borgen, rapporterar Daily Mail.

Det var tidigare i år, 25 maj, som Tommy Robinson fängslades när han filmade åtalade utanför en domstol och ställde frågor till dem. Han greps och dömdes rekordsnabbt till att avtjäna 13 månader i fängelse. Han hade brutit mot en tidigare villkorlig dom genom agerandet. Media belades tillfälligt med munkavle att skriva om fallet. Beslutet har väckt starka reaktioner i såväl Storbritannien och andra västländer. 

Detta har lett till omfattande protester för att ”frige Tommy” över världen, främst i Storbritannien, där stora manifestationer har hållits till stöd för den 35-årige islamkritikern, tidigare ledare för English Defence League. 

Anhängarnas budskap är att Tommy Robinson fängslats och tystats för att ha riktad uppmärksamheten mot de muslimska grooming-gängen, att han är en politisk fånge och att han måste friges.

Polis, socialarbetare och andra myndighetspersoner lät systematiska våldtäkter och övergrepp pågå under flera år, för att inte riskera att kallas rasister, innan det uppmärksammades av grävande journalister. Flera rättegångar mot de muslimska gängen pågår, men medan etablissemanget vill tysta ner skandalen sätter Tommy Robinson istället ljuset på den.

Domen har nu alltså överklagats och domare i London har försatt Robinson på fri fot mot borgen. Målet ska dock prövas på nytt, skriver Daily Express.