Efter massbränderna av personbilar i går natt, en kriminalitet som fortsatte också under natten till idag, har statsminister Stefan Löfven (S) sagt, ”Vad fan håller ni på med?” till bilbrännarna. Men den politiska frågan är ju, vad har han gjort för att det blivit så här?

Det är inte orättvist att säga att bilbränderna är Stefan Löfvens fel. Han har som statsminister sett till att Sverige har färre poliser nu än för tio år sedan.

Hans justitieminister har sett till att BRÅ och andra inte forskar om och utreder brottslighet som har med utrikesfödda att göra. ”Det behövs ingen ny forskning”, har Morgan Johansson (S) sagt i riksdagens talarstol.

Och samtidigt har antytts att sådan forskning är rasistisk. Det är klart att inga forskare då vågar ta reda på vad som händer i de utsatta områdena där kriminalitet grasserar. Forskare vågar inte analysera och försöka finna nya metoder att bemästra utvecklingen som går åt fel håll.

Regeringen har i fyra år gjort allt i dess makt att förhindra att man gör något för att vända trenderna.

Därför är det föga förvånande att kriminaliteten eskalerar och att våldsamheterna bara blir värre.

Det är en medveten passivitet vi sett från sittande regering. Därför är den rätta frågan till Stefan Löfven: ”Vad fan håller du på med?”

I skarp kontrast till förnekelserna och oviljan att se verkligheten har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i flera tal lyft att konflikten i Sverige står mellan de konstruktiva och de destruktiva.

– Det handlar om de som vill bidra till det gemensamma mot de som vill förstöra det gemensamma. Det handlar om de som bygger bilarna mot de som bränner bilarna, sa Åkesson exempelvis i sitt Almedalstal 2017.

Medan Stefan Löfven och hans regering blundar för problemen lyfter Jimmie Åkesson fram analyser om vad konflikterna i dagens samhälle handlar om.

Detta visar väldigt tydligt vilka skillnaderna är mellan de politiska alternativen inför valet den 9 september.