STORBRITANNIEN. Under årets första tre månader har 1 112 syriska asylsökande fått stanna i Storbritannien. Inte en enda av dem var av kristet ursprung, enligt en kristen stiftelse, som hävdar att Inrikesministeriet väljer bort kristna asylsökare till förmån för muslimska. Detta trots att kristna är måltavlor i Syrienkriget.

Inrikesministeriet tillstår nu att det inte fanns en enda kristen bland de syrier som har fått stanna i Storbritannien under det första kvartalet i år. Bara muslimska asylsökanden från det krigsdrabbade landet har blivit beviljade att få stanna. Informationen blev känd, inklusive att kristna sökanden fått avslag, i och med en förfrågan av välgörenhetsstiftelsen Barnabas fond, som stöttar kristna som förföljs. Det rapporterar Voice of Europe.

Välgörenhetsstiftelsen konstaterar att även förra årets siffror var snedvridna.

”Som Barnabas stiftelse nyligen rapporterat, av de 7 060 syriska flyktingar som UNHCR rekommenderade UK 2017 var bara 25 individer kristna (0,35 procent). Ändå har Inrikesministeriet bara bifallit 11 av dessa – kristna har bara utgjort 0,23 procent av de syriska flyktingar som UK tog emot förra året.”

Ville inte lämna ut
Stiftelsen menar också att de fick göra stora ansträngningar för att få ut dessa siffror, i vad som ser ut att vara försök att förhindra att siffrorna blev offentliga. Inrikesministeriet hade först tillhandahållit informationen efter att stiftelsen tagit till den ”extrema åtgärden” att få till en order från en annan myndighet samt hota med att dra ministeriet inför domstol.

Stiftelsen fortsätter:

”Det är allmänt känt att kristna, som utgjorde tio procent av Syriens befolkning innan krigets start, var specifika måltavlor för jihadister och fortsätter utsättas för fara.”

”Visar på ett mönster”
Enligt stiftelsen visar förra årets statistik mer än tydligt är detta inte är en tillfällighet utan istället visar på ett mönster av underrepresentation och signifikant förstahandsevidens av diskriminering. Detta menar man dessutom att regeringen har laglig skyldighet att vidta åtgärder mot för att förhindra.

Inrikesministeriet har svarat på anklagelserna att ”man har gett uppehållstillstånd till de mest skyddsvärda personerna som flytt Syrienkonflikten, alldeles oavsett ras, religion eller etnicitet.”

– Vi samarbetar med UNHCR och andra partners för att nå grupper som kan vara motvilliga att registreras av rädsla för diskriminering samt omedvetna om vilka möjligheter som finns tillgängliga för dem.

En halv miljon syrier har dödats och 6,1 miljoner har flytt utomlands sedan Syrienkriget startade för sju år sedan.