(S)-LÖGNER PÅ ARABISKA. Sverigedemokraterna och Moderaterna ”vill ta muslimska barn från sina föräldrar”. Detta och andra falska påståenden har Socialdemokraterna i Sävsjö spridit på en arabisk Facebooksida. Moderaterna i Jönköpings län har polisanmält (S) i Sävsjö, uppger SVT.

– Det som händer nu är skrämmande, att man vänder sig till den invandrade delen av befolkningen med olika typer av falska rykten eller halvsanningar.  Socialdemokraterna är snabba med att beskylla andra för fake news, men de är själva helt skamlösa. Hela deras valrörelse tycks bygga på att ljuga om andra partier. Jag utgår ifrån att man omedelbart utreder hur detta kunnat ske och ser till att utesluta de ansvariga ur sitt parti, kommenterar Jimmie Åkesson, partiledare för SD.

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin, säger att det som skett är fullständigt oacceptabelt, men att inlägget togs bort så fort som det uppmärksammades av partidistriktet.  Det hade då delats flera tusen gånger.

– Den här typen av lögner hör inte hemma i en svensk valrörelse. Personen som ansvarar för sidan har uppmanats att omedelbart dra tillbaka sin kandidatur uppger Gestrin.

Mannen drog senare tillbaka kandidaturen.

Polisanmäler
Moderaterna ser mycket allvarligt på att lögner spridits om partiet och har polisanmält (S) i Sävsjö.

– Det är djupt oroande att ett parti bedriver valkampanj genom att ljuga, misstänkliggöra och smutskasta.  Jag undrar om de tror att de ska komma undan för att de skriver på arabiska, säger Malin Wengholm, moderat ordförande i regionstyrelsen.

Thomas Gustavsson är förste ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län. Han tar avstånd från Facebooksidan och säger att agerandet från en enskild medlem är inget som partiet står bakom.

Grundlösa påståenden
Facebookinlägget på arabiska innehåller grundlösa påståenden. Där stod bland annat i översättning:

”Sverigedemokraterna och Moderaterna vill i sina partiprogram:

Ändra många lagar som berör invandrare och muslimer.

Stänga moskéerna och förbjuda slöja för de under 18 år.

Förbjuda halalkött.

Stänga alla islamiska skolor.

Utvisa ett stort antal flyktingar till sina hemländer.

Anklaga föräldrar för brott för att ta muslimska barn från sina föräldrar”.

Även följande uppmaning publicerades:

”Vi ber alla svenskar och i synnerhet med invandrarbakgrund att rösta på Socialdemokraterna (S) eller Vänsterpartiet (V) eller åtminstone Miljöpartiet, eftersom det är mindre skadligt mot invandrare och muslimer i synnerhet.”