VAL 2018. Vänsterpartiet vill ge illegala invandrare full rätt till socialbidrag och sjukvård. Samtidigt vill man utöka asylkontroller på arbetsplatser. Det var motstridiga budskap när partiledaren Jonas Sjöstedt talade invandringspolitik i P1 morgons utfrågning.

Jonas Sjöstedt bekräftar i en intervju att Vänsterpartiet vill att alla som är illegalt i Sverige ska få fullt socialbidrag. Idag är det vissa kommuner som ger, andra inte.

När reportern undrar om detta inte motverkar att de som har fått avslag ska lämna landet, svarar Sjöstedt:
– Många är ju barnfamiljer och vi tycker inte man ska utsätta barnen för att inte kunna försörja sig eller inte få sjukvård. Det är inte de som sökt asyl, det är deras föräldrar. Här står en grundläggande humanism, hur man behandlar människor över lag och vi är ett humanistiskt parti.

Klara att ta emot
Reportern undrar om Sverige klarar att ta emot de 300 000 asylsökande och anhöriga som väntas de närmaste fyra åren, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Prognosen bygger på att den tillfälliga lagen upphör nästa år.

– Idag är det få som söker asyl i Sverige. Jag tycker att vi ska tillåta familjer att återinföras, säger han, efter att först inte ha velat tala om ”volymer”.

Inte tillbaka till 2015
Sjöstedt vill dock inte gå tillbaka till reglerna som gällde före 2015.

– Nej, allt ska inte vara likadant. Men mycket har gått för långt nu.
Sjöstedt tycker samtidigt att man kan utöka asylkontroller på exempelvis arbetsplatser. Detta i huvudsak för att inte ”papperslösa” ska utnyttjas på arbetsplatserna.

Sabotera SD-möte
Han svarade också på frågor om att Ung Vänster har uppmanat sina medlemmar att sabotera SD-ledaren Jimmie Åkessons kommande möte i Göteborg, med ”Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let’s crash this party!”

Jonas Sjöstedt försvarar ungdomsförbundet och trycker på yttrandefriheten.

– Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, svarar Sjöstedt, samt att det är polisen som avgör.

– I slutändan är det polisen på plats som får avgöra om lagstiftningen följs.

Detta får P1:s politiske kommentator Tomas Ramberg att kommentera:

– Man kan tycka att de har ett ansvar som organisation själva att bete sig.

Stoppa vapenexport
Vänsterledaren vill dessutom att Sverige ska stoppa all vapenexport.

– Vårt långsiktiga mål är att avskaffa hela vapenexporten, säger Sjöstedt.

Det realistiska målet under nästa mandatperiod är att förbjuda vapenexport till diktaturer, länder som bryter mot mänskliga rättigheter och länder som är i krig, menar Sjöstedt.