VALSKANDAL. När förtidsröstningen på onsdagen startade i Falkenbergs stadshus, saknades SD:s namnvalsedlar. Sverigedemokraten Sara-Lena Bjälkö upprördes av händelsen. Hon gick ut på sociala medier med ett inlägg som rubriceras ”Valskandal i Falkenberg”.  Kommunens valnämnd erkänner i ett pressmeddelande att det inträffade är ett misstag.

– Falkenbergs kommun har begått valfusk, det kommer vi att köra hårt på. Hur kan dom glömma ett helt parti? Vi i SD har falskt anklagats och hotats för att själva ligga bakom valskandalen, säger Sara-Lena Bjälkö i en intervju med Samtiden.

Hon berättar att hon klockan 11 vid valstugan fick kontakt med ett par upprörda medborgare.  De hade varit inne på stadshuset för att förtidsrösta och till deras förskräckelse fanns inga SD- valsedlar framme.

– Då dom påtalade detta tillsammans med andra som skulle förtidsrösta så blev dom totalt nonchalerade av de som hade ansvar för förtidsröstningen. När jag fick höra detta, så rusade jag naturligtvis in på stadshuset och kollade först, innan jag högt ifrågasatte var våra valsedlar var någonstans, säger Bjälkö.

Kraftfull kritik
Hon gick under tisdagen ut med ett meddelande på Facebook, där hon kraftfullt kritiserade beteendet på Stadshuset:

”Ingen av de som satt som röstmottagare ville lyssna på det örat, däremot kom en kvinnlig tjänsteman och jag fortsätter ställa min fråga, var är våra valsedlar?
Då hämtar hon kommunfullmäktige sekreterare, han var oförskämd och han höjde rösten mot mig. Jag krävde våra valsedlar skulle fram omedelbart, han påtalar att det finns inga samt att ingen har lämnat in. Jag står fast vid att valsedlarna finns på plats och ska fram, jag följer honom till sist in till deras förvaringsrum där de förvarar valsedlar.

Vad fanns där! JO, våra valsedlar i obrutna förpackningar! Skandal! Stadshuset om något borde man väl kunna lita på?!?”

Tar på sig felet
Valnämndens ordförande Maj-Lis Wolfhagen skriver i ett pressmeddelande:

”Vi är tacksamma för att vi snabbt fick information om att det saknades vissa namnvalsedlar i Stadshuset. Det rör sig om ett handhavandefel i samband med uppackning. Sverigedemokraternas namnvalsedlar hade levererats till vallokalen men dessa hade inte packats upp och ställts fram. Vi tar händelsen på stort allvar och har tagit kontakt med Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för valet för att informera om det inträffade. Även statens valmyndighet är informerad”.

Uppskattningsvis handlar det om 50 röster av alla partier som berördes under de drygt tre timmar som namnvalsedlarna saknades. De blanka valsedlarna fanns dock hela tiden. Enligt Maj-Lis Wolfhagen påverkar det inträffade inte valresultatet.

Även i huvudbiblioteket
Händelsen i stadshuset är ingen isolerad händelse.

Enligt en upprörd väljares uppgifter fanns det under torsdagen inte några SD-valsedlar framme i kommunens huvudbibliotek. Efter tillsägelse om detta kontaktade han Sara-Lena Bjälkö, som i sin tur tillsammans med en partikollega åkte till biblioteket. Då låg valsedlarna på plats.

I fortsättningen kommer SD:s valarbetare att kontrollera övriga platser i Falkenberg där röstning är möjlig.

– Efter valnämndens pressmeddelande får man verkligen hoppas att de gör sitt jobb och ser över rutinerna. Det är så tråkigt att detta händer eftersom röstmottagarna och de ansvarige har utbildats och ska veta sina roller. Det ska vara rent och prydligt och de ska fylla på valsedlar. Man kan undra hur ofta det sker eller om de glömmer avsiktligt, funderar Bjälkö.