LINKÖPING. Sabotaget mot Sverigedemokraternas valstuga på Trädgårdstorget i Linköping har inte påverkat valarbetet. Stämningen är god trots att stugan förstördes i en anlagd brand natten till tisdagen. De aktiva jobbar målmedvetet och före helgen ser de fram emot en container, där valmaterial och annat av värde kan låsas in.

– Jag är arg och frustrerad, men inte chockad. Vi vill behålla en god stämning bland de aktiva och får inte ge upp. Vi hanterar det här så bra vi kan, professionellt och ansvarstagande. Däremot är jag lite orolig för nya medlemmar, förklarar den lokale SD-ordföranden Jonas Andersson när Samtiden besöker Trädgårdstorget under onsdagseftermiddagen.

Redan i valrörelsen 2014 fanns det de som försökte bränna ned stugan. Polisen varnade för att det fanns ett hot mot SD och de hade snabbt folk på plats. Då fanns några skumma vänstertyper där, som fann för gott att lämna torget. Vid ett annat tillfälle lyckades någon efter midnatt förstöra dörren och tända eld på valmaterial, men branden tog sig inte.

Jonas Andersson berättar även om att han i förra valrörelsen blev misshandlad av en ökänd vänsterextremist.

Under torsdag eller fredag ska en container ställas bakom det tält som på onsdagen placerades där den totalförstörda valstugan tidigare stod.

– Containern är dels kostnadseffektiv, dels svårare att förstöra, säger Jonas Andersson.

Konkurrerande lokala partier med något undantag tar avstånd från det som inträffat och ser det som ett sabotage mot demokratin. KDU-ledaren Sara Skyttedal twittrade om att hon erbjöd sig ställa tillbaka stugan, vilket uppskattas av SD-arna. Även allmänheten har uttryckt sympatier på olika sätt.

– Alla ställer upp när det behövs, inflikar Klas Ahlgren, kassör i SD Linköping.

Den nedbrunna valstugan forslades bort under onsdagen. Den har kostat 15 000 kronor i inköp och var försäkrad. I dag var det oklart hur försäkringsbolaget ställer sig till ersättning.