Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att hennes parti kommer att agera för att fälla en alliansbudget om de borgerliga bildar regering efter valet. Hon angriper särskilt Annie Lööf: ”hon drömmer om något som aldrig kommer att bli verklighet”.

Det är uteslutet att Socialdemokratin efter ett maktskifte skulle agera stödparti åt alliansen och hjälpa dem att få igenom sin budget. Partiet kommer att motsätta sig alla skattesänkningar och agera för att fälla alliansens budgetförslag, det säger Magdalena Andersson (S) till Dagens Industri.

– De har sagt upp Decemberöverenskommelsen och skålade i champangne när de lämnade den. Den gäller så klart inte längre.

Andersson påminner om att Decemberöverenskommelsen innebar att S skulle låta bli att lägga en budget, men nu kommer partiet att lägga sitt förslag i höst även om man hamnar i opposition.

Att allianspartierna ens tror att de först ska kunna fälla Stefan Löfven i statsministeromröstning efter valet och sedan ta över makten och samarbeta med S är enligt Andersson ett ”otroligt konstigt” sätt att resonera.

Om S röstar emot, måste en alliansregering ha aktivt stöd av Sverigedemokraterna, konstaterar finansministern.

– Här har Annie Lööf svaret skyldig. På henne låter det som om S ska vara ett stödparti till alliansen, men det kommer ju aldrig att hända. Hon drömmer om något som aldrig kommer att bli verklighet, säger Andersson.

Varför skulle S agera stödparti ”åt ett gäng småpartier”, frågar Andersson.