VALET. Valdagen närmar sig med stormsteg och de olika beskeden i regeringsfrågan kommer på löpande band. Liberalerna och Centerpartiet fortsätter avvisa en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Samtidigt öppnar Kristdemokraterna upp för att prata med SD men sade säger samtidigt att ett arbete inte är aktuellt. Miljöpartiet meddelar samtidigt att man vill se en blocköverskridande regering tillsammans Socialdemokraterna samt L och C.

Regeringsfrågan förblir ett hett och turbulent ämne. Både experter och insatta har under den senaste tiden försökt förklara vilka rimliga alternativ det finns efter den 9 september. Förslagen varierar vilt och innefattar allt från enpartiregeringar, blocköverskridande samarbeten till dagens traditionella block. Partierna har varit snabba med att presentera sin vision om hur regeringen bör se ut.

Lokalpolitiker visar intresse för samarbete med SD
Sverigedemokraterna har sedan tidigare aviserat att man skulle vilja se ett samarbete med M och KD efter valet. Detta förutsatt att man får genomslag för sin politik. Samtidigt har man sagt sig vara öppen för andra alternativ om något parti är intresserat av att föra samtal. Ulf Kristersson (M) har avvisat tanken men gruppledaren Tobias Billström (M) har öppnat upp för samtal i riksdagen. Samtidigt har flera moderata lokalpolitiker visat intresse för samarbeten efter valet. Tills vidare förblir dock dörren stängd. Kristersson vill se en alliansregering.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor (KD) har sagt att hon är villig att prata med SD men att inget samarbete kommer ske. I veckan tillrättavisade hon lokalavdelningen i Sölvesborg som höll en presskonferens om ett samarbete med SD. Istället håller hon med M om att det är endast är aktuellt med en alliansregering. Thor hoppas på att alliansen blir det största blocket.

Kritiserar M och KD för att vara otydliga
Liberalerna går till angrepp mot allianskollegorna i M och KD som man menar inte har varit glasklara i regeringsfrågan. Björklund (L) vill att alliansen söker stöd över blockgränserna om alliansen inte blir störst. I ett sådant läge vill han att alliansen håller ihop och att ingen söker samarbete enskilt. Centerpartiet är inne på samma spår och svarar följande på frågan om det skulle vara möjligt med en enpartiregering som söker stöd av SD.

– Jag måste lita på Ulf Kristersson när han säger att det inte kommer att ske säger Annie Lööf (C).

Socialdemokraterna tänker inte bli ett stödparti
Även Socialdemokraterna har öppnat för samarbeten över blockgränserna efter valet men konstaterar att man inte kommer bli något stödparti åt alliansen. Man menar på att frågan får lösas när man har valresultatet. Vänsterpartiet tror på ökat inflytande efter valet. Jonas Sjöstedt (V) säger följande:

– Det beror helt på hur valet går. Som det ser ut nu så kan vi göra ett bra val. Skulle vi göra ett så bra val skulle det vara väldigt svårt att ha en rödgrön regering utan att vi får inflytande.

Arbetet på regeringskansliet har börjat
Sist ut är Miljöpartiet som vill regera tillsammans med S, C och L. Enligt källor har man på regeringskansliet börjat planera ett sådant arbete och kommer ta kontakt innan valet. Samtidigt konstaterar en annan källa att man inte är intresserad av att stödja en ren alliansregering eller en enpartiregering med bara M. Buden är många och partiernas preferenser krockar med varandra. Frågan är viktig men det ser ut som om det svenska folket kommer få vänta tills efter valet innan läget klarnar.