VALET. Det har nu uppdagats att Försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo, som tidigare har varit aktiv lobbyist för försvarsindustrin och har bedrivit ett eget företag inom branschen, fortsatte ha nära relationer till lobbyverksamheten efter att hon blev anställd. Hon har nu valt att avgå från sin post efter att frågan har väckts i media.

Marinette Nyh Radebo har en lång erfarenhet inom försvarsindustrin och har verkat som lobbyist. Hon har tidigare drivit ett företag som har organiserat Försvarspolitisk Arena i Almedalen. Via Försvarspolitisk Arena har man sålt seminarium med högt uppsatta politiker och experter. Eventet har marknadsförts via försvarsdepartementets twitterkonto. Hon har bland annat hjälpt en lobbyorganisation med information hur man påverkar politiker.

Skrev över företaget till familjen
När Radebo fick jobbet som pressekreterare på försvarsdepartementet för fyra års sedan så skrev hon över företaget på sin man och två söner efter att ha haft en diskussion med expeditionschefen. Varken hennes man eller söner hade någon erfarenhet av att bedriva den typen av verksamhet men företaget fortsatte att arrangera Försvarspolitisk Arena under mandatperioden.

Efter en granskning har det framkommit att Radebo fortsatte vara verksam inom företaget. Bland annat har hon anmält Försvarspolitisk Arenas deltagande vid Almedalen med sig själv som kontaktperson och hon har samtidigt publicerat filmer på youtube om eventet i sitt namn. Under mandatperioden har Radebo familjens företag haft en omsättning på 1,9 miljoner kronor. Mycket av det kommer från myndigheter som har betalt för seminarier i Almedalen.

Företaget likviderades i somras
Marinette Nyh Radebo försvarar sig med att hon inte har begått några felaktigheter och att det är hennes familj som har drivit företaget vidare. Bland annat menar hon på att en av hennes söner fortsatte att driva Försvarspolitisk Arena med Folk och Försvar som underleverantör och projektledare. Att hon har kopplats till youtubekanalen förklarar hon med att hennes son måste ha använt hennes mejl av misstag.

Företaget likviderades i somras och Radebo hävdar att det beror på att sonen som var ledande med att driva företaget vidare har fått en fast anställning. Försvarsminister Peter Hulqvist har varit tystlåten men kommenterade pressekreterarens avgång genom att säga följande:

– Jag konstaterar att Marinette Nyh Radebo beslutat att avsluta sin anställning som pressekreterare. Jag respekterar hennes beslut. Hon har under sina fyra år som pressekreterare gjort ett utmärkt arbete.

”Finns det fler saker som inte uppdagats”
Oppositionen är dock inte nöjd med hur Försvarsministern har valt att hantera händelsen. Moderaternas gruppledare Tobias Billström ställer sig frågande om allmänheten har fått ta del av hela bilden bakom vad som har hänt.

– Finns det fler saker som inte uppdagats, finns det fler olämpliga saker från medarbetarens sida? Är det därför som hon nu avgår plötsligt på det här viset. Finns det fler lobbyarrangemang som ägt rum med vetskapen att försvarsministerns nära medarbetare och familj agerat mellanhand säger Tobias Billström, gruppledare i riksdagen för moderaterna.