En polisman i uniform som ställt upp på affisch för Medborgerlig samling har JO-anmälts. Men att gå i Pridetåget med polisuniform är helt okej.

Det är skillnad på när polismyndigheten tycker att polis i uniform får uppträda i politiska sammanhang. Att delta i västeraktivistiska sammanhang iförd polisuniform, där artister på scenen bär kommunismens hammare och skära, är okej enligt polismyndigheten. Däremot är det strängt förbjudet att i uniform vara med i icke-socialistiska sammanhang.

När en polis i uniform medverkat på affisch för Medborgerlig samling, då understryker myndigheten hur viktigt det är att inte ta politisk ställning.

– Det här är vi helt emot. Man får inte som polisanställd, i uniform, uttrycka några politiska åsikter över huvudtaget, sa Stockholmspolisens presschefen Varg Gyllender nyligen.

Kristna Världen idag kontaktar presschefen och frågar varför då uniformerad polis går med i Prideparaden, ett event med kontroversiella politiska inslag.

– Myndigheten kan alltid besluta om undantag och här har rikspolischefen bestämt att man får gå i tåget som uniformerad polis. Vi menar i dagsläget att Pride inte är en politisk tillställning men vi följer noga utvecklingen i de sammanhang där polisen deltar. Om det utvecklas till en politisk särmanifestation måste vi ta en ny ställning.

– Man kan hävda att det finns politiska inslag och jag förstår att diskussionen finns när vissa partier inte får vara med i Pride. Men vi betraktar än så länge det som en ickepolitisk tillställning.

Hur Pride kan anses vara ”ickepolitisk” när ett av riksdagen största partier utmålas som fiende, är en obesvarad fråga. Detta parti hade i förra valet nära en miljon väljare, som inte är välkomna på Pride på grund av sitt partival och dessutom hånas och hatas från scenen grundat i politiska motsättningar.

Hur polismyndigheten kan betrakta detta som ickepolitiskt är obegripligt.

Världen idag påpekar också att det på Pride propageras för lagbrott, för prostitution och droger.

Det kan vara ett problem, säger presschefen, men på denna ”enorma manifestation” är det många människor som gör ”bra saker” och då väger lagbrottsbejakande inslag ”lätt”.

Detta är ju resonemang som inte hör hemma i en rättsstat. Polisen kan inte särbehandla vissa, medan man håller hårt på lagarna mot andra. Det liknar mer Mellanösterns klansamhällen.

Polisens subjektiva agerande där man särbehandlar vissa sänker förmodligen inte bara mitt förtroende för polisen som opolitisk och oberoende. Måste jag låtas vara vänsteraktivist för att vara säker på att få hjälp av ordningsmakten?