UPPSALA. Första dagen i förskoleklass fanns plötsligt fyra nyanlända män på gården bland sex-åringarna, när en pappa skulle hämta sitt barn. Pappan är upprörd och har försökt få tag på någon ansvarig men ännu inte lyckats. – Har de gjort drogtest? Bakgrundskoll? Vem tar ansvar om det händer något? säger han.

Hans frågor är retoriska. I alla fall vad gäller bakgrundskoll som inte går att göra mer än högst några år, när i princip alla de ensamkommade männen har kommit utan identitetshandlingar.

Männen bara fanns där på måndagen med Björklingeskolans förskoleklass, utan att någon personal hade informerat föräldrarna. Inte ens personalen verkade veta något om utplaceringen.

– Ingen verkade veta någonting om varför det finns afghanska män bland sexåringarna. Varför är de här och vilka är de? Jag har pratat med flera lärare och föräldrar och flera uttrycker att de inte är bekväma med det här, säger pappan som vill vara anonym.

– De står och spelar fotboll med mitt barn och två av dem var jätteasociala och ville inte möta min blick.

Pappan misstänker att de nya arbetarna på förskolan har att göra med att kommunalrådet Erik Pelling (S) nu lanserar 2 600 tjänstejobb för att få ut fler nyanlända i jobb. Tidigare har dessa jobb endast gällt renhållning och parkarbete och liknande. Nu är tanken att de även ska slussas in i skola, vård och omsorg.

– Jag förstår att de måste komma ut i jobb. Men varför ska de gå här, bland sexåringarna?

Brottslighet
Det har varit många larm om sexbrott bland ensamkommande, varav majoriteten är afghaner. Indikationerna är starka på en massiv överrepresentation, särskilt vad gäller sexbrott, sexbrott mot barn, mot pojkar och gruppvåldtäkter. Det visar flera undersökningar, bland annat från Brå, medborgarundersökningen av P Jonasson samt Ann Heberlein i sin bok Våldtäkt och kultur.

– Jag har även iranska vänner som mycket väl känner till gruppen. De har berättat om hur vanligt det är att afghanerna kommer som pojksexslavar till Iran, dansande pojkar. De får tända opiumpipan, säger han och menar att när en stor del själva har utsatts övergrepp finns risken att de även utsätter andra.

Traditionen med dansande pojkar, bacha bazi, när män tar pojksexslavar, i Afghanistan, är väl känd och dokumenterad.

Heroin
Många av afghanerna är även heroinmissbrukare, vilket visade sig i Uppsala där polisen har slagit larm om en övermäktig situation med ett hundratal kända heroinmissbrukande ensamkommande, som även misstänks ligga bakom många personrån. Andra siffror har gjort gällande att var tionde ensamkommande är drogmissbrukare.

– Det är synd om de som är drogmissbrukare och om de varit utsatta för sexövergrepp, men varför ska de då jobba på en förskola? Vem tar ansvar om något händer? upprepar han.

Ont i magen
På vissa förskolor har man tagit åtgärder för att förhindra att någon kan låsa in sig med något barn. Sådana säkerhetsåtgärder har inte vidtagits på förskolan i Uppsala, enligt pappan.

– Jag vill inte ha ont i magen varje dag av det här, säger han och säger att han förgäves har ringt runt för att söka någon ansvarig hela veckan.

Under torsdagen hade rektor ett möte med personal på förskolan och afghanerna ska ha varit en av punkterna, berättar pappan, som inte vet mer än så. Han har talat med personal och säger att han fått medhåll av en, som säger att ”det är beklagligt”.

– Flera föräldrar jag talat med är lika kritiska som jag, säger han.

Vill inte gå in på nationalitet
När Samtiden når rektor Kristina Söderlund vill hon inte gå in på vilken nationalitet männen har. Hon vill inte diskutera om gruppen är överrepresenterad i sexbrott.

– Det stämmer inte och jag tänker inte diskutera det. Vi har sju extratjänster utspridda på hela verksamheten, bland annat förskoleklass, de har utländsk bakgrund och vi är nöjda med våra rekryteringar. Föräldrarna kan känna sig lugna och trygga.

Drogtester görs aldrig i kommunal verksamhet om det inte föreligger skäl för det, säger rektorn. Enligt henne har Jobbcenter gjort utdrag ur belastningsregistret. Hon beklagar att man haft problem med att få ut tidig information till föräldrarna.