De två unga, välutbildade amerikanerna skulle cykla runt i Mellanöstern och visa godhet. De kördes över av IS-män, som i video jublar över att ha dödat otrogna.

Efter mastersexamen från prestigefulla universitet Georgetown och jobb på bostadsdepartementet respektive universitetsadministrationen tyckte Jay Austin och Lauren Geoghegan, båda 29 år, att de ville göra mer. De sa upp sig från välbetalda jobb för att med cykel ta sig runt i Mellanöstern och Asien.

“Det är magiskt där ute, i den stora underbara världen”, skrev de i sociala medier.

Som aktivister och idealister trodde de inte på beskrivningarna om en våldsamma samhällen utanför västvärldens trygga hamn.

“Du leds att tro att världen är en farlig plats. Du får lära dig att människor är onda. Jag köper det inte. Ondska är ett påhitt för att hantera komplexiteten hos medmänniskor som har annan tro och andra värderingar än du. Men människor är vänliga. Egoistiska ibland, men vänliga. Generositet är underbart”, skrev Jay före resan enligt New York Times.

Söndag den 29 juli cyklade de på en väg i sydöstra Tajikistan, tillsammans med några lika glada aktivister från Europa. En bil med flera män upptäcker dem. Någon startar inspelning på mobiltelefon av vad som hände sen. Bilen gjorde en tvärvändning på vägen och accelererade för att köra över cyklisterna. Bilen ser till att köra över dem som ramlat och ligger på vägen. Fyra cyklister dödas, bland dem Jay Austin och Lauren Geoghegan.

Två dagar senare lägger Islamska staten, IS, upp video som visar de fem män som ska ha utfört attacken. De syns tillsammans med en IS-flagga när de jublar över att ha dödat de otrogna.

Historien är otroligt tragisk och rapporteras i flera medier. Den är en påminnelse om att västerländsk naivitet dödar. De två unga, välbeställda amerikanerna fick för sin naivitet betala med döden. Frågan är vem som får betala västerländska politikers och makthavares naivitet.