STRÖMSNÄSBRUK. Brandmännen kämpade för att butiksbranden inte skulle sprida sig till bostäderna på andra våningen. Ryktet går om rivaliserande grupper av nyanlända. – Tidigare var det var en som skulle starta en pizzeria, men det brann tre gånger där innan han gav upp, uppger ortsbo till Samtiden.

Det var klockan 03.28 på tisdagsmorgonen som SOS Alarm larmades om brand i en butikslokal i centrala Strömsnäsbruk i Markaryds kommun. Rökdykare har genomsökt fastigheten och ingen person uppges ha kommit till skada, skriver Svt. Under släckningsarbetet började ventilationen ryka från en av lägenheterna och räddningstjänsten arbetade intensivt för att förhindra spridning till bland annat en restauranglokal på markplan, en pizzeria.

Vid åttatiden meddelade räddningstjänsten att branden var helt släckt, och klockan nio hade samtliga styrkor från Markaryd, Strömsnäsbruk, Fagerhult och Ljungby lämnat platsen.

Orsaken till branden är ännu okänd och polisen genomför en teknisk undersökning under dagen. Den initiala brottsrubriceringen är grov mordbrand, enligt polisen.

Förskräckta bybor
En källa som Samtiden talar med säger att folk i byn nu är förskräckta.

– Det var fjärde branden på bara några år. Många skriver på vår lokala sida att ”nu flyttar vi härifrån”. Andra att de är glada att de redan flyttat och aldrig skulle flytta tillbaka. Det var ett bra samhälle, förut.

Butiken ligger på markplan och den kraftiga branden spred sig till två av flerfamiljshusets åtta lägenheter på första och andra våningen ovanför lokalen.

– Det bor fullt av folk på husets andravåning. Tre bilar utanför blev också helt utbrända, säger källan.

Rivaler
Ryktet går om rivaliserande grupper av nyanlända.

– Tidigare var det var en som skulle starta en pizzeria, men det brann tre gånger där innan han gav upp.

Källan säger att det fungerar inte med att så många nyanlända har bosatt sig i Strömsnäsbruk.

– Av 1 500 personer i byn är 500 nyanlända, den mixen går inte, kommenterar källan.

Samtiden har tidigare gjort reportage från Strömsnäsbruk, med anledning av att den så kallade månggiftesfamiljen, en syrier med tre fruar och 15 barn, flyttade från Nacka till Strömsnäsbruk. Samtiden upptäckte ett samhälle där så många syrier och människor med andra nationaliteter flyttat in, så att ortsbor är rädda och inte känner igen sig. Det nämndes också flera oförklarliga bränder, bland annat en misstänkt mordbrand i en muslimsk bönelokal. Det finns flera syriska föreningar i byn, trots dess blygsamma storlek.

Läs Samtidens tidigare artiklar om Strömsnäsbruk här, här och här.