Socialdemokraterna sprider bilden att ekonomin går starkt och att tillväxten är hög. I verkligheten ligger Sverige sämst till i hela Europa.

I juli kallade finansminister Magdalena Andersson (S) Sveriges ekonomi för ”urstark” och nu i augusti, när regeringen samlades på Harpsund, förkunnade hon att ”vi har en god tillväxt” i landet.

Det är helt enkelt inte sant. Flera ekonomer har reagerat på skönmålningarna från Socialdemokraterna.

– Sverige har problem med den låga tillväxten per capita, säger nationalekonomen Tino Sanandaji i panelsamtal hos Kvartal. Det är ingen liten detalj – det är det centrala måttet på ekonomin, lika viktigt som alla andra mått tillsammans.

Han får medhåll av John Hassler, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

– Jag läser i tidningarna om den höga tillväxten i Sverige. Det känns något surrealistiskt med tanke på att Sveriges tillväxt i BNP per person faktiskt är lägst av samtliga 28 EU-länder, skriver Hassler.

– Den ekonomisk-politiska diskussionen borde handla om varför tillväxten är så låg, inte om vem som ska ha äran för den höga tillväxten, menar han.

Och i Dagens industri skriver Henrik Mitelman idag att svenska folket borde vakna, eftersom valrörelsen inte alls har handlat om ekonomi, trots att det finns en rad frågetecken.

En förklaring till den svaga tillväxten per person är att vi har blivit fler och att de nyanlända i begränsad utsträckning arbetar. Då blir det per definition fler som delar på kakan. Dessvärre fungerar den svenska integrationen så uselt att det knappast finns någon anledning att tro på en snabb förbättring, skriver DI.

Extra allvarligt blir det när man ser hur regeringen pumpar in gigantiska stimulanser mitt i en högkonjunktur. Både minusränta och svag kronkurs innebär dessutom extra stimulans av ekonomin. Samtidigt får stater med högt skattetryck under högkonjunktur alltid in stora mängder intäkter. I lågkonjunktur blir det tvärtom, då minskar intäkterna samtidigt som bidragsutbetalningarna exploderar.

Svensk ekonomi är just nu dopad, på flera sätt samtidigt.

Skönmålningen av ekonomin är bedräglig. Bakom hörnet väntar sämre konjunktur, och vad händer då med alla nya hundratusentals migranter som de flesta partier vill ta emot närmsta åren. Migrationsverkets prognos anger 300.000 nyanlända under tre år 2019-21, enligt gällande lagar. Flera partier vill lätta på restriktionerna så att det blir ytterligare att antal hundra tusen nyanlända till Sverige.

Hur denna ekvation ska gå ihop kan ingen svara på.