GÖTEBORG. En av de dömda för vansinnesskjutningen på Vår Krog och Bar i Biskopsgården är på fri fot. 21-åringen dömdes till fängelse i fem år för sin inblandning när två mördades och åtta skadades. Nu har han blivit villkorligt frigiven trots att han misskött sig i fängelset, skriver GP.

Skjutningarna räknas som en av de mest brutala i Sveriges historia, och liknas vid avrättningar av vittnen och polisspanare på plats. Minst 30 skott avlossades med automatvapen.

Nu är alltså den förste av de yngre som fick kortare fängelsestraff fri. Han har avtjänat två tredjedelar av straffet och släppts för att avtjäna en villkorlig dom. 21-åringen, som var 18 år vid skjutningen, har polisanmälts flera gånger under fängelsetiden för att han har misskött sig. Straffet för det dåliga uppförandet har varit 14 dagar extra på anstalten, skriver GP. Den dömde 21-åringen ska ha dödshotat och misshandlat medfångar samt ha ignorerat anstaltpersonalens tillsägelser.

Dödskallemasker
Det var i mars 2015, strax efter klockan 22, som flera män med dödskallemasker och automatvapen dök upp i dörröppningen på kvartersrestaurangen på Vårväderstorget. Restaurangen var full med gäster som drack öl och följde en Champions league-match mellan Barcelona och Manchester city. De maskerade männen ska inte ha sagt ett ord innan de gick fram till en man i 25-årsåldern och avlossade en mängd skott i hans huvud och kropp. Åtta av gästerna träffades av automatelden innan männen lämnade restaurangen igen.

Gängkrig
Den mördade mannen inne på restaurangen var ledande i ett kriminellt nätverket i Södra Biskopsgården. De fem män som dömdes till långa fängelsestraff för att ha utfört dådet är knutna till ett rivaliserande gäng från Norra Biskopsgården.

Alla åtta som åtalades tillhör ett kriminellt gäng där majoriteten har rötter i Östafrika, främst Somalia. Samtliga är till största delen uppväxta i Skandinavien.

Även efter att domarna fallit fortsatte minst ett tiotal hämndaktioner, bland annat kastades en handgranat  in i ett bostadshus och dödade en åttaårig pojke.

Livstid
Rätten kunde aldrig bringa klarhet i vilka av männen som hade hållit i vapnen. Åklagarna sa att straffvärdet  för morden inte kan vara annat än livstids fängelse. Däremot måste en person vara 21 år fyllda vid brottstillfället för att kunna dömas till livstids fängelse och det var bara två av de åtalade: Ahmed Warsame, 25, och Adam Abdulahi, 28.  Slutligen dömdes fem män till långa fängelsestraff. Livstidsdömde Adam Abdulahi har förflyttats till Danmark, där han är medborgare, medan Ahmed Warsame samt de yngre Jonis Adan, Onur Corap och Josef Hällgren sitter i svenska högsäkerhetsfängelser.

Av dokument från Kriminalvården framgår det att alla fyra fångarna i Sverige har varit inblandade i uppmärksammade incidenter om våld, hot, skriver Expressen. Nu har alltså en av dem släppts för att avtjäna resten av straffet villkorligt.

Samtiden har tidigare skrivit om skjutningen.