ANKLAGAS FÖR ANTISEMITISM. Häromdagen avslöjades att en politiker i Centerpartiet hade kopplingar till högerextrema Grå vargarna i Turkiet. I går var det en liberal politiker som  uppmärksammades. Det är Malmöpolitikern Mohammed Khorshid som via ett Facebook-konto kallat judar och armenier för ”orena oäktingar”, uppger svenska medier. Han stängs av från alla politiska uppdrag.

– Det är extremt graverande och oacceptabelt. Vi tar så snabbt som möjligt avstånd från yttringar som kränker människors identitet, hudfärg, religion, kön och så vidare säger Roko Kursar (L), ordförande för Liberalerna i Malmö.

Kommentaren om ”orena oäktingar” skrevs på ett av Muhammed Khorshids två konton. I detta gick han under namnet Muhammed Samanci. Där skrev politikern, som är turkmen från Irak, på turkiska.

När Khorshid varit med i azerbadjansk tv har han presenterats som just Muhammed Khorshid Samanci.

– Jag känner inte till detta. Det är oacceptabelt. Det har skapats falska Facebook-konton i mitt namn, man använder mina bilder. Jag heter Mohammed Khorshid, inget annat, säger han och menar att kontot med namnet Muhammed Samanci är falskt.

Förnekar rasism
Han slår ifrån sig alla anklagelser om alla former av rasism.

– Mina bästa vänner är judar och armenier. Islamister hotar mig, påstår han.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi, som är en känd föreläsare och han har anordnat flera demonstrationer mot islamister och jihadister i Sverige, har en negativ bild av politikern.

– Mohammed Khorshid har figurerat på flera möten i Sverige som arrangeras av pro-Erdoganlobbyn. Det är tydligt att han är en Erdogan-kramande islamist. På ett foto syns politikern ihop med turkiske islamisten och hatpredikanten Nihat Hatipoglu, som i sitt eget tv-program sagt att homosexualitet är en sjukdom.

På sitt officiella konto har han lagt upp bilder från samma händelse.

Stängde kontot
I det Facebook-konto som politikern kallar ”falskt” har dock bilder från sammanträden där han varit med publicerats. Det skedde kort innan han i januari 2018 stängde kontot. Det skedde någon månad innan valberedningens förslag fastställdes och där Mohammed Khorshid fanns med på listan.

Han har som projektledare för Ungdoms Vänskapsförening i Malmö fått bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUFC) till integrationsprojekt i Malmö kommun. Totalt har MUFC betalat ut 865 800 kronor till Muhammed Khorshid. Han har gjort sig ett namn för sitt arbete med integrationsprojekt. Malmö stad har dessutom tilldelat föreningen pris ”för ideella insatser för en hållbar stad”.