”Nu kom den innanför tröskeln”, sa konstnären Lars Vilks igår kväll sedan han tagit med sitt lilla med mycket uppmärksammade verk till pressträff inför vernissage på Fotografiska museet.

Tidigare i år bjöd Fotografiska in alla riksdagspartier att välja ut fem bilder för att visa upp sin vision om vilket Sverige de vill se efter valet.

Sverigedemokraterna valde Lars Vilks uppmärksammade teckning på en rondellhund, som är en karikatyr av den muslimske profeten Muhammed. Fyra bilder var blurrade versioner av teckningen, och den femte var den riktiga bilden.

Fotografiska meddelade partiet att man inte tänker ställas ut bilderna, i stället lämnades en tom vägg i vernissagesalen, täckt av fem svarta, tomma ramar. Under pressträffen inför att vernissagen öppnar för allmänheten idag kom även Lars Vilks. Med sin rondellhund.

– Jag fick veta att SD ville ställa ut den här bilden, och tänkte ”äntligen”. Fotografiska är ju ett bra ställe dessutom. Sen fick de då beskedet att den inte fick visas, det tillhör det vanliga. Då tyckte jag att det var intressant att vara med här, det är ju en del av rondellhundens äventyr. Nu kom den innanför tröskeln, sa Lars Vilks till Expressen efter kuppen att ha tagit med sig rondellhunden in på museet.

Under kuppen i samband med pressträffen fick Sverigedemokraterna frågan varför de valt rondellhunden.

– Vad är en relevant bild att visa i det här sammanhanget? Då kom vi att tänka på den här bilden, som inte kunnat ställas ut ordentligt. Då är vår vision att i ett framtida Sverige, som vi styr, ska man kunna hänga ut sådana här tavlor utan att riskera att attackeras, sa partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein inför journalistuppbådet utanför Fotografiska.

Han tror inte att Fotografiska nekat deras bilder för att ”jävlas” med partiet eller Vilks, utan för att de är rädda.

– De vågar inte och kan inte, jag förstår det, sa Wallerstein.

Fotografiskas vd Per Broman ger honom rätt.

– Som alla vet är det förenat med fara att visa denna teckning. Vilket förstås är avskyvärt – att vissa extremister utövar våld som förtrycker yttrandefriheten – men det är den tid vi alla lever i, säger Broman.

UPPDATERING kl 17.30
Sveriges Radios konstkritiker Mårten Arndtzén ger följande recension:

SD “gör ett utstuderat konceptuellt, provokativt – och ganska lyckat – konstnärligt ingrepp på en utställning som i övrigt består av politisk kitsch, levererad av partier som annars gärna står upp för den moderna konsten”.