UPPMANAR TILL VALBOJKOTT. – Rösta inte i riksdagsvalet! Det budskapet riktar islamistiska extremorganisationen Hizb ut-Tahrir till alla muslimer i Sverige. DN uppger att organisationen inför valet bland annat släppt en video där muslimer uppmanas att inte rösta. Dessutom har man delat ut broschyrer med samma budskap utanför Stockholms moské.

– Demokrati innebär ett folkstyre där suveräniteten tillhör folket och människor bestämmer rätt och fel. Islam, å andra sidan säger att suveränitet tillhör islam och att Allah, som är vår skapare och vet vad som är bäst för människan, bestämmer vad som är rätt och fel. Detta är ingen fråga mellan demokrati och diktatur. Vi är varken för demokrati eller diktatur. Vi är för islam, skriver Hizb ut-Tahrir i ett mejl.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har kunskap om all islamistisk propaganda i Sverige och Hizb ut-Tahrirs uppmaning till valbojkott.

Grundläggande värde hotas
Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s särskilda valorganisation kommenterar kampanjen:

– Man talar om att man som god muslim inte ska rösta, eftersom det är en synd. Det minskar möjligheterna och rättigheterna för vår muslimska befolkning om man lyckas skrämma folk till att inte gå och rösta. Då är det ett av de grundläggande värdena i samhället som hotas.

MSB har gått ut med information om Hizb ut-Tahrir till Valmyndigheten.

– Vi har också tagit fram en handbok för kommunikatörer om hur man möter det här.

Enligt Tofvesson finns det inga kopplingar mellan den islamistiska kampanjen och främmande makt. MSB ser detta i första hand som en inrikes företeelse med internationella kopplingar.

Rörelsen har tidigare uppmärksammats då terrordömde Rakhmat Akilov hyllat den på Facebook. Hizb ut-Tahrir uppger sig dock ta avstånd från våld.

Motståndare
Imamen och direktören vid Stockholms moské Mahmoud Khalfi är motståndare till Hizb ut-Tahrir.

– Tyvärr har de delat broschyrer, böcker och flygblad framför moskén. De motarbetar vårt budskap. Vi predikar att man ska delta i valet, säger han.

Khalfi sitter i Interreligiösa rådet och har tillsammans med Nämnden för statligt stöd till trossamfund släppt en broschyr. I den uppmanas medlemmar ur alla religiösa samfund att rösta.

En muslim som uppmanar muslimer att rösta är Alen Musaefendic, riksdagskandidat för Centerpartiet. Han har lyft frågan om Hizb ut-Tahrir i sociala medier.

– Det är ett marginellt fenomen, men väldigt skadligt, säger Musaefendic.

Fotnot: Hizb ut-Tahrir grundades 1953 i Jerusalem. Det är en fundamentalistisk sunnimuslimsk organisation som finns i ett 40-tal länder. Rörelsen har som klart uttalat mål att avskaffa demokratin och införa ett världsomspännande islamiskt shariastyrt samhälle. Många länder i Mellanöstern och Centralasien har förbjudit rörelsen. Ryssland och Tyskland i vår geografiska närhet är andra exempel som stoppat Hizb ut-Tahrir.