Inte ens en hel dag har gått med nya USA-sanktioner innan den iranska ledningen backar och vill förhandla med USA:s president Donald Trump.

Trumps önskan om att isolera den iranska ekonomin tycks fungera, skriver Bloomberg News.

Inom några timmar från det att den amerikanska administrationen igår meddelade sin första omgång med nya sanktioner mot Iran, beslutade tyska biltillverkaren Daimler AG att frysa planerna på att tillverka Mercedes lastbilar i Iran. Detta trots att EU försöker rädda det nukleära avtalet med Iran genom att lova skydd mot Trumps tullar.

– Jag skulle inte bli förvånad om fler företag följer Daimler ut ur Iran, säger Frank Biller, fordonsanalytiker i Stuttgart.

Många företag har sedan sanktionerna lyftes i samband med Iranavtalet 2015 haft planer på att återetablera sig i Iran.

Men trots EU:s fördömanden av Trump har företagen att nu väga en potentiell förlust av amerikanska kunder mot nya ekonomiska band med Iran, som är mycket tunna i jämförelse.

I ett TV-sänt tal på måndagskvällen sa iranske presidenten Hassan Rouhani att han ville se EU vidta åtgärder för att rädda Iranavtalet, även om han också medgav svårigheterna, rapporterar Bloomberg.

– Vid mina besök i Europa, Kina och Ryssland har de i samtalen lovat mig att de inte kommer att bry sig om de nya sanktionerna, sa Rouhani. ”Men problemet är deras företag, som är under press från USA och drabbas av amerikanska sanktioner”, fortsatte han.

Rouhani sa sig därför vara ”öppen för förhandlingar” med USA om de blir uppriktiga, men han tillade att sådana samtal vore meningslösa så länge hans land drabbas av sanktioner.

Trump har tidigare sagt att han är beredd att mötas ansikte mot ansikte.

USA:s mål är att få Iran att sluta lägga sig i länder som Syrien och Jemen, stoppa missilprogrammen och acceptera hårdare begränsningar för landets nukleära program. Målet är inte att störta regimen, säger en talesperson för administrationen.

Efter Rouhanis tal svarade Trump med att dra åt tumskruvarna än hårdare på ayatollorna i Teheran.

– De som gör affärer med Iran kommer inte att få göra affärer med Förenta staterna, förtydligade president Trump på Twitter tidigare idag.