MEDIA. Förra veckan gick mediahuset Hall Media ut med att man öppet diskriminerar ett riksdagsparti – det som mätningar ligger bland de högsta. Alla annonsintäkter från Sverigedemokraterna ska gå till en fond för mångkultur. Men många läsare uppger att man nu säger upp sin prenumeration.

”Det finns värden som står högre än pengar” skriver Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på mediekoncernen Hall Media, med huvudkontor i Jönköping. I krönikan skriver Flyckt om ”nazistiska” och ”högerextrema krafter som piskar upp hatstämningar” och ”skrämseltaktik” och en ”världsbild där det i Sverige närmast råder inbördeskrig”.

”Men det är inte bara nazistiska ideologer som jobbar med skrämselpropaganda, det gör även, framför allt, ett av våra riksdagspartier. Sverigedemokraterna lanserade i höstas en över tre minuter lång reklamfilm inför valrörelsen 2018 där ett Sverige i fullständigt kaos – dystert, mörkt, brutalt och utan hopp – målas upp. Onyanserat plockas vårt lands misär fram och blir normaltillstånd”, skriver hon. Samtidigt påstår hon att  SD ”framhäver de att det finns en nedärvd ”essens” i alla människor som skiljer oss åt.”

Därefter påstår Flyckt att antalet våldsbrott ligger konstant de senaste 20 åren medan  anmälningsbenägenheten ökat.

”Vi vill inte tysta någon, men vi vill visa var vi står. Vi har gjort vårt vägval.”

Hall Media ska därför använda pengar de får in från Sverigedemokraternas annonser under valrörelsen 2018 till en fond som har till syfte att främja integration och mångfald. Det gäller annonspengar som kommer från: Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Tranås Tidning, Vetlanda-Posten, Värnamo Nyheter, Jönköpings-Posten, Jnytt, Smålänningen, Skövde Nyheter, Västgöta-Bladet, Falköpings Tidning och Skaraborgs Läns Tidning.

Satte kaffet i halsen
Björn Forsell, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län, säger att han satte kaffet i halsen när han läste krönikan.

– På ren svenska tycker jag det är för jävligt. Jag förstår inte riktigt varför man gör så här. Det kan bli så att upp till en tredjedel röstar på Sverigedemokraterna i höst och vill man då segregera sig mot väljarna? Sen talar man i nästa mening om allas lika värde, säger Björn Forsell som förtydligar att hans uttalande inte är partiets officiella.

Marie Flyckt säger att beslutet har väckt många reaktioner. Hon själv uppskattar att mellan 80 och 90 procent varit positiva, vilket andra läsare inte håller med om. Det motsatta gäller, skriver en. Det påstås också att utgivaren har rensat bort negativa kommentarer.

Går över alla gränser
En läsare som Samtiden varit i kontakt med sägar att han tidigare sagt upp sin lokaltidning i Skaraborg för dess tydliga vänsteragenda och mörkande av allt invandrarrelaterat, men som äldre läsare ändå saknade en morgontidning till kaffet. Men nu har de gått för långt, menar han.

– Det här går över alla gränser. De hånar alla läsare som har åsikter om invandringspolitiken – och de är många. Nu är det färdigt när prenumerationen löper ut efter sommaren, säger han.

Att döma av kommentarerna är flera inne på samma linje:

”Man blir faktiskt fysiskt illamående, när man läser denna falska & hycklande text. Nog för att denna pk-blaska aldrig gjort särskilt mycket för att dölja sin motbjudande vänstervurm, men nu har de banne mig överträffat sig själva. Tänk att det fanns en tid när man de facto betalade för denna blaska, när 90-talet ännu var ungt. Begreppet ”oberoende medier” är förvisso numera ett skämt, men i detta fall blir det outhärdligt påtagligt. Folket på Hallpressen borde skämmas, kort och gott. Tur att det snart är val. Då kommer vi ”vanliga arbetande människor” att visa vad vi tycker!”

”Jag kan delta i Hallpressens fantastiska initiativ för samhällets bästa genom att låta mina återstående exemplar av en alldeles för lång och trogen prenumeration, gå direkt till återvinningen. Där torde de göra den största nyttan.”

”Kanon, och hur gör ni med pengar från skallmätarsocialisterna? Du vet dom som fixade J i tyska pass, utförde medicinska experiment på handikappade, och hade ett rasbiologiskt institut.”

”Ni tackar nej till intäkter, men i det dolda tjatar ni på staten om mer presstöd? Ja, hycklandet och dubbelmoralen lyser ganska starkt igenom detta stcke text. Har du ingen självinsikt?”

Förnumstiga kommentarer
Intressant är att utgivaren går in och förnumstigt kommenterar de negativa kommentaterrna i fälten. Där man åter uttrycker saker som:

”All vår nyhetsjournalistik är politiskt neutral – vi rapporterar, granskar, gräver och beskriver samtiden utan politisk agenda. Däremot vilar allt vi gör på Hall Medias grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten. Vad vi gör med våra annonsintäkter påverkar inte hur vi kommer att fortsätta bedriva vår nyhetsjournalistik under valrörelsen.”