LONDON. Tre pakistanska män har dömts för att systematiskt jagat, drogat och våldtagit brittiska minderåriga flickor. Högsta domstolen i Storbritannien slår nu fast att de kan utvisas trots brittiskt medborgarskap. Deras brott jämställs med allvarlig organiserad brottslighet.

2012 dömdes taxichaufförerna Abdul Aziz, Adil Khan and Abdul Rauf till fängelse i nio, åtta och sex år för att ha medverkat i ett så kallade groominggäng i Rochdale, som systematiskt våldtagit barn. De pakistanska männen med dubbla medborgarskap följde efter flickor, gav dem droger och alkohol innan de skickades runt och våldtogs. Det som kallas Rochdale pedofilgäng bedrev ”fasansfulla brott” mot flickorna, enligt Daily mail.

Vid rättegången då männen dömdes till fängelse tillsammans med ytterligare sex män, sa domaren att brottsoffren ”hade våldtagits under grymma, brutala och våldsamma former”. I vissa fall blev flickor körda runt Rochdale och Oldham för att tvingas ha sex med betalande kunder.

Fallet har även dramatiserats  i BBC-produktionen Three girls som sändes i maj 2017.

Premiärminister Theresa May, dåvarande inrikesminister, ville redan 2015 att männen skulle fråntas sina brittiska medborgarskap, men 2017 avslogs det efter deras överklagan.

Förlorade målet
Men igår fastslog alltså högsta domstolen att männen kan berövas sina brittiska medborgarskap och därmed utvisas till Pakistan, då deras brott bedöms vara ”allvarlig organiserad brottslighet”.

De tre männen försökte hänvisa till att de alla har barn i landet. Men deras kamp för att få stanna i Storbritannien misslyckades. Rätten konstaterade att man kan beröva en individ sitt medborgarskap, då det är för allmänhetens bästa att göra det.

– Det som dessa och andra män gjorde mot sårbara och utlämnade flickor i Rochdale är att jämställa med allvarlig organiserad brottslighet, säger en domstolsrepresentant.

– Alla männen har behandlat flickor som om de var värdelösa och utan tillstymmelse av respekt för dem.

Regeringen kommenterar
En talesperson vid inrikesdepartementet kommenterar gårdagens dom:

– Det här är ett fruktansvärt fall, vilket är anledningen till att vi nu skridit till handling för att beröva dessa kriminella individer deras brittiska medborgarskap.

– Medborgarskap är ett privilegium, inte en rättighet.

Nästa steg blir att regeringen undertecknar en utvisningsorder som överlämnas till männen. De tre har dock rätt att överklaga på humanitära grunder och den processen kan i så fall sannolikt kan ta många månader. 

Hundratusentals pund
De tre männen som har medverkat i en  pedofilring som våldtagit, utnyttjat och plågat unga flickor, har redan mottagit hundratusentals pund i rättshjälp till advokater, konstaterar Daily mail. Denna siffra kommer sannolikt att höjas då man räknar med att de kommer att fortsätta försöka förhindra utvisningsbeslutet på humanitära grunder.