GÖTEBORG. Det politiska läget i landets näst största stad förblir kaotiskt. En ny opinionsundersökning visar på att uppstickaren Demokraterna ser ut att kunna bli största partiet i kommunfullmäktige efter valet. Väljarkåren är nu uppdelad i tre jämnstora block när både Moderaterna och Socialdemokraterna går kräftgång.

Med mindre än en månad kvar till valdagen har nya siffror släppts som visar att det nya partiet Demokraterna kan få 18,9% av väljarstödet. Det skulle etablera partiet som det störa partiet i staden efter valet. Partiet har tillsammans med Vägvalet och Sverigedemokraterna gjort sig kända för motståndet mot det kontroversiella infrastrukturprojektet Västlänken.

– Demokraterna ligger signifikant över Moderaterna. Det var kanske omvälvande i april, nu ligger det kvar under valrörelsens sista veckor, men det är fortfarande sensationellt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

”Oerhört bekymmersamt för S
Demokraterna har under mandatperioden lyckats locka väljare från flera av de etablerade partierna men väljarflykten har drabbat inte minst Moderaterna hårt. På vänstersidan konkurrerar nu Vänsterpartiet med Socialdemokraterna om rollen som tredje största parti. Ett hårt slag mot socialdemokraternas självbild som en maktfaktor att räkna med.

– Symboliskt sett är det oerhört bekymmersamt för S om man slutar som fjärde största parti, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tre jämnstora block
Om siffrorna håller i sig kommer Göteborg få tre ungefär lika stora block. Ett vänsterblock där S och V är jämnstora, ett försvagat alliansen där moderaterna har backat kraftigt och ett block bestående av Demokraterna, Vägvalet och SD som inte har något samarbete men som samtliga är emot Västlänken. Till denna problematiken balanserar både Vägvalet och Kristdemokraterna strax över 2% spärren som avgör om man får en plats i kommunfullmäktige.

”Sannolikt att det blir kaos”
Statsvetaren Folke Johansson delar bilden av att valresultatet kommer bli kaotiskt. Han ser begränsade möjligheter för samarbeten mellan de olika konstellationerna då man inte delar åsikter i stora prestigefrågor. Han nämner inte minst bråken bland de rödgröna som en av faktorerna som kommer försvåra samarbeten efter valet. Om blocköverskridande samarbeten säger han:

– Det finns inte riktigt förutsättningar för det. Det verkar ganska låst där också. Men det beror mycket på vilket block som blir störst. Oavsett hur det går är det sannolikt att det blir kaos, säger Folke Johansson.