FRÄCKA SMUGGLARE. Flyktingsmugglarna är fräcka nog att öppet sprida den olagliga verksamheten. De gör reklam för resor och förfalskade dokument på sociala medier. Det uppger Ekot, som intervjuat en människosmugglare. Han tar dem till Sverige via Turkiet.

– Kostnaden från Turkiet till Italien blir 7 500 dollar. Och personen som åker ner från Sverige och hämtar dig i Italien vill ha 10 000 euro. För glöm inte, det finns en säker rutt, man når sitt mål i säkerhet, och så finns det andra vägar där vad som helst kan hända, säger en smugglare om den lukrativa verksamheten.

Annonserar öppet
Att få kontakt med smugglare är inte svårt eftersom de öppet annonserar om sin illegala verksamhet på arabiskspråkiga sidor på Facebook. Det finns många att välja på.

– Resan från Turkiet till Sverige kostar över 110 000 svenska kronor. Det finns ingen direktresa, av säkerhetsskäl, förstås. Det finns många rutter. En rutt är Grekland via Turkiet. Därefter till Italien. Igår kom en omgång fram till Italien, just igår, berättar smugglaren i intervjun

Niklas Lund är chef för underrättelsesamordningen på polisens Nationella operativa avdelning, NOA. Han menar att försäljningen av resor och förfalskade dokument på sociala medier är ett växande problem. Det bekräftar vad FN:s första globala studie om flyktingsmuggling kom fram till tidigare i sommar.

Polisen finns nu i ökad omfattning på nätet, men det är en svår uppgift att komma åt brottsligheten. När sidor stängs ner dyker hela tiden nya upp samtidigt som de illegala annonserna blandas med annonser för legal verksamhet.